• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Optužnica za zločine u Stocu

Autor SRNA

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv četiri lica zbog ratnog zločina nad civilnim bošnjačkim stanovništvom 1993. godine na području Stoca.

Optužnica je podignuta protiv državljana BiH i Hrvatske Mileta Pažina, te Mirka Raguža, Ivice Markovića i Vide Krešića.

Oni su optuženi da su, u okviru širokog i sistematičnog napada HVO-a na bošnjačko stanovništvo na širem području Stoca od 13. jula do avgusta 1993. godine, nezakonito zatvarali bošnjačke civile iz mjesta Pješevac, Đulića mahala, Kaplan mahala, Humačkići, Zilići i drugih okolnih mjesta.

U optužnici se navodi da su civili, među kojima je bilo žena, djece i staraca, prvo zatvarani i protivpravno držani u zatvoreničkom centru Osnovne škole "Branko Šotra" u Crnićima, a potom prisilno premješteni u zatvoreničke objekte u Đulića i Kaplana mahalama, gdje su boravili u nehumanim uslovima, izloženi psihičkom i fizičkom maltretiranju.

Zatvorenici su držani u nečovječnim uslovima, mučeni, pljačkani, premlaćivani i zlostavljani na izuzetno ponižavajuće načine, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Usljed zlostavljanja mnogim zatvorenicima bile su nanesene teške fizičke povrede i nije im pružana adekvatna ljekarska pomoć, a tjerani su i odvođeni i na prinudne radove, što je ostavilo teške i trajne posljedice na žrtve.

Nakon zadržavanja u zatvoreničkim objektima, gdje su uhapšenim oduzimani i novac i druge dragocjenosti, kamionima su odvoženi na područje Blagaja u opštini Mostar, koje je bilo pod kontrolom takozvane Armije BiH.

Optuženi Pažin i Raguž rukovodili su zatvoreničkim objektima i bili odgovorni za uslove života i bezbjednost zatvorenika.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE