• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Carinik optužen za primanje dara

Autor SRNA

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv carinskog službenika u Upravi za indirektno oporezivanje BiH Envera Sarajlića koji se tereti za krivično djelo primanje dara i drugih oblika koristi.

 Optužnica protiv carinika zbog primanja dara Izvor: Arhiva/mondo.rs
Ilustracija
Izvor: Arhiva/mondo.rs

Prema navodima optužnice, Sarajlić je kao službeno lice u institucijama BiH zahtijevao i primio dar radi pribavljanja protivpravne imovinske koristi, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Optužnica ga tereti da je u decembru 2014. godine na međunarodnom graničnom prelazu Brod, prilikom ulaska iz Hrvatske u BiH, od lica koje je namjeravalo privremeno za vrijeme godišnjeg odmora uvesti dva skutera za sport, zahtijevao i primio dar kako bi mu omogućio njihov uvoz, iako je u okviru svojih ovlaštenja bio obavezan da to izvrši bez naknade.

Ovo lice je prilikom kontrolnog pregleda putnika i stvari dalo na uvid potrebnu dokumentaciju za skutere, tražeći od Sarajlića da mu objasni dalju proceduru privremenog uvoza.

Iako je detaljno bio upoznat o propisima, odnosno načinu privremenog uvoza uz oslobađanje od plaćanja uvoznih dažbina, Sarajlić je zatražio 100 evra koje mu je lice uz određene darove u službnim prostorijama graničnog prelaza i predalo.

Nakon ulaska na teritoriju BiH, oštećeno lice su zaustavili i kontrolisali carinski organi Jedinice granične policije kojima je objasnio kako je skutere uvezao i da je predao novac i druge darove carinskom službeniku.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE