• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Zlatni ljiljani" nastavili proteste

Ratni veterani iz FBiH okupili se i u petak ispred zgrade parlamenta tražeći ostanak naknada za boračku populaciju bez umanjenja od 10 odsto.

 "Zlatni ljiljani" nastavili proteste Izvor: MONDO

Demobilisani borci Federacije BiH okupili su se i danas ispred zgrade entitetskog parlamenta u Sarajevu u nastavku protesta zbog najavljenog umanjenja novčanih naknada za ovu populaciju.

Predsjednik Saveza dobitnika najviših ratnih priznanja Federacije BiH Dževad Radža najavio je da će protest demobilisanih boraca u Sarajevu trajati do ispunjenja njihovih zahtjeva.

"Očekujemo od poslanika Predstavničkog doma Parlamenta FBiH ozbiljnost. Očekujemo da vrate dostojanstvo građanima FBiH, da im vrate pravnu sigurnost", rekao je on u obraćanju hiljadama učesnika protesta koji još pristižu pred zgradu parlamenta.

Vanredna sjednica parlamenta koja je počela u 10.30 časova sazvana je nakon pritiska učesnika velikog protesta u Sarajevu na kojem demobilisani borci traže da njihova novčana primanja po osnovu učešća u ratu ne budu umanjena, uprkos obavezama FBiH prema aranžmanu sa MMF-om.

"Svi treba da snosimo teret krize, pa i izabrani zvaničnici. Njihove plate su u julu ove godine bile veće nego u decembru prošle godine", rekao je Radža.

Izvještač Srne javlja da zasjedanju parlamenta ne prisustvuju poslanici HDZ i HDZ 1990, kao ni premijer Federacije Mustafa Mujezinović, a nije se pojavio ni ministar za boračka pitanja Zahid Crnkić čiju smjenu učesnici protesta traže.

Dolazak poslanika na sjednicu i njihov ulazak u zgradu parlamenta popraćen je zvižducima učesnika protesta.

Zgradu Parlamenta FBiH obezbjeđuju jake policijske snage, a oko nje je postavljena zaštitna metalna ograda zbog koje su učesnici jučerašnjeg protesta bili ogorčeni.

Na sjednici predstavnika ratnih veterana i zvaničnika federalne vlasti u četvrtak nije postignut dogovor, jer SDA ne želi da prihvati da ne budu umanjene naknade od 10 odsto za boračku populaciju.

(Srna/MONDO, foto: sarajevo-x)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE