• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Karadžiću dozvoljen uvid u arhivu UN

Radovan Karadžić će moći da koristi dokumente UN. Bivšem predsjedniku RS je dozvoljeno da neku od njih i objelodani javnosti.

 Karadžiću dozvoljen uvid u arhivu UN Izvor: MONDO

Ujedinjene nacije su odbrani nekadašnjeg predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića dozvolile uvid u svoju arhivu, koja se tiče njegovog, kako tvrdi Karadžić, sporazuma o imunitetu sa američkim diplomatom Ričardom Holbrukom, navedeno je u Karadžićevom podnesku koji je objavio Haški tribunal.

"UN su konačno pregledale svoja dokumenta i dozvolile da pojedina od njih budu objelodanjena", naveo je Karadžić u podnesku Žalbenom vijeću Haškog tribunala.

On traži od tog vijeća da odgodi odlučivanje o njegovoj žalbi povodom sporazuma koji je, navodno, imao sa Holbrukom, da bi uz pomoć novih dokaza iz UN dopunio svoj žalbeni podnesak.

Karadžić je obavijestio Žalbeno vijeće da je zatražena dokumenta, koja pravna kancelarija UN treba da pošalje elektronskom poštom njegovom pravnom savjetniku, trebalo da budu dostavljena do 29. septembra, ali da do danas nisu stigla, prenosi RTS.

Nekadašnji predsjednik RS ocijenio je da će mu po prispjeću ovih dokumenata biti potrebna tri dana da dopuni svoju žalbu.

Tužilaštvo Haškog tribunala usprotivilo se Karadžićevom zahtjevu, navodeći da sporazum Karadžić - Holbruk, čak i da postoji, ne bi uticao na proces protiv njega.

Karadžić je 25. maja uputio Sudskom vijeću zahtjev da optužnica protiv njega bude odbačena, navodeći da mu je Holbruk 1996. godine obećao imunitet od krivičnog gonjenja ukoliko se bude povukao iz javnog života.

Sudsko vijeće je odbilo njegov zahtjev i zaključilo da bivši predsjednik RS nije uspio da dokaže da je Holbruk radio u ime Savjeta bezbjednosti UN, poslije čega je Karadžić uputio žalbu petočlanom Žalbenom vijeću.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE