• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Radnici energetike apeluju na Incka

Glavni odbor Sindikata udruženih radnika energetike pozvao visokog predstavnika u BiH Valentina Incka da preispita sva nametnuta rješenja.

 Radnici energetike apeluju na Incka Izvor: MONDO

Glavni odbor Sindikata smatra da je potrebno preispitati sve do sada nametnute odluke i pravilnike koji su proizvod rada nezavisnog člana Upravnog odbora, jer su očigledno dovele do blokade rada i upravljanja kompanijom, što je sada svima jasno, jep one nisu razultat stvarnih potreba oba akcionara niti su u skladu sa direktivama EU.

''Predlažamo pokretanje procesa promjene zakona i Statuta koji će uvažiti interese oba akcinara bez nametanja rješenja poznatim pritiscima međunarodnih predstavnika'', saopšteno je iz Sindikata nakon redovne sjednice Glavnog odbora u Gacku.

Stav odbora je da je potrebno pokrenuti i postupak vraćanja imovine (postrojenja), koja nije u direktnoj funkciji prenosa električne energije, matičnim elektroprivredama.

"Zahtijevamo od Vlade PC da zaštiti imovinu i omogući razvoj elektroprenosne mreže u skladu sa razvojnim potrebama `Elektroprivrede PC`, vodeći računa da nijedan dio PC ne može da ostane bez sigurnog napajanja električnom energijom, a naročito da glavni potrošački centri, moraju biti uvezani u 400 kilovatni prsten, jer on garantuje kontinuitet i kvalitet u snabdijevanju, što danas nije slučaj'', navedno je u saopštenju.

U Sindikatu navode da isto ovo pravo i tretman žele i za područje FBiH, odnosno cijele BiH, ali da nisu uvjereni da se to može postići tako što predstavnici akcionara iz FBiH odobravaju da odluke i rješenja nameće visoki predstavnik i OHR.

"Vjerujemo da je to jedino moguće dogovorom i saglasnošću vlasnika kalitala koji u svom odlučivanju moraju uvažavati potrebu svih strana, kao i tehničko-ekonomske kriterijume'', naglašeno je u saopštenju Sindikata koje je potpisao predsjednik Dušan Vrhovac.

Stav Sindikata je da je potrebno afirmisati i podržati potrebu za nesmetanim funkcionisanjem djelatnosti elektroprenosa na teritoriji cijele BiH, uvažavajući optimalne tehničko-ekonomske kriterijume, uključujući sva postrojenja koja su u funkciji elektroprenosne djelatnosti bez obzira na vlasništvo i način upravljanja imovinom.

Sindikat zahtijava zaštitu prava zaposlenih u elektroprenosnoj djelatnosti hitnim donošenjem kolektivnog ugovora, te nastavkom redovne isplate svih primanja radnika, adekvatnim plaćanje prekovremenog i interventnog rada, te barem održavanjem dostignutog stepena materijalnog položaja i ostvarivanjem drugih prava radnika.

Glavni odbor Sindikata udruženih radnika energetike RS pozvao je i kolege iz sindikata elektroprivreda Sarajeva i Mostara da u duhu korektne saradnje dođu do zajedničkih stavova i doprinesu prevazilaženju stanja u elektroprenosu, dajući do znanja da se pritiscima i namatanjem neće doći do kvalitetnog i održivog rješenja koje će za posljedicu imati i nagativne efekte za zaposlene.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko objavio je 18. septembra da je nametnuo set zakona koji će omogućiti zaključenje supervizije nad distriktom Brčko do 15. novembra ove godine. Nametnuti zakoni odnose se na pitanja promjene državljanstva građana distrikta, snabdijevanje strujom….(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE