• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Počelo suđenje “bombašima iz Fisa”

U Sudu BiH u petak je počelo suđenje osumnjčenima za postavljanje bombe u trgovački centar “Fis” u Vitezu, gdje je jedna osoba pogunula.

 Počelo suđenje “bombašima iz Fisa” Izvor: MONDO

Suđenje Suvadu Đidiću i Amiru Ibrahimiju koji se terete da su postavljanjem eksplozivne naprave u Poslovno-prodajnom centru "Fis" u Vitezu 9. oktobra prošle godine izvršili teroristički napad u kojem je jedna osoba ubijena, počelo je čitanjem optužnice i uvodnim riječima strana u postupku.

Đidić (37) i Ibrahimi (42) izjasnili su se 30. jula da nisu krivi po optužnici koja ih tereti za krivično djelo terorizma.

Tužilac Dubravko Čampara smatra da će dokazi kojima raspolaže biti dovoljni da se potvrde optužbe i najavio je ispitivanje više svjedoka i sudskih vještaka u vezi s povredama oštećenih, kao i vrstom i karakteristikama podmetnute ekplozivne naprave.

Čampara je najavio da će tokom suđenja predočiti materijalne dokaze, uključujući i obimnu fotodokumentaciju.

Branilac prvooptuženog Đidića Hamdo Kulenović rekao je da optužba ne raspolaže dokazima na kojima bi se mogla temeljiti presuda i ocijenio kontradiktornim navode iz optužnice, napominjući da vrsta ekploziva od kojeg je sačinjena eksplozivna naprava ne odgovara vrsti eksploziva koji je pronađen u kući njegovog klijenta.

Odbrana Amira Ibrahimija naknadno će se izjasniti, jer današnjem ročištu nije prisustvovao njegov branilac Senad Kreho.

Predsjedavajući Sudskog vijeća Šaban Maksumić rekao je da je Sud odbio kao neosnovan prijedlog odbrane drugooptuženog da iz Sudskog vijeća bude izuzet sudija Staniša Gluhajić.

Optužnica tereti Đidića i Ibrahimija da su u periodu između 1. i 9. oktobra 2008. u Vitezu, po prethodnom dogovoru s osobama koje su njima poznate, sačinili eksplozivnu napravu velike razorne moći da bi ozbiljno zastrašili stanovništvo.

Eksplozivna naprava postavljena je 9. oktobra u Poslovno-prodajnom centru "Fis" u Vitezu. Tom prilikom u eksploziji je poginuo radnik obezbjeđenja Zvonko Barbić (25), teško je povrijeđen radnik Josip Šarić (28), a pet lica zadobilo je lakše tjelesne povrede.

Ručno izrađena eksplozivna naprava postavljena je na Odjeljenju za posuđe, gdje ju je pronašao radnik i pozvao radnika obezbjeđenja da bi je odstranili, ali je ona, zbog pomjeranja, eksplodirala kod kase. Tada je Barbić poginuo na licu mjesta, dok je Šarić zadobio teške povrede glave, grudnog koša i lijeve ruke.

Nastavak suđenja zakazan je za 8. oktobar, kada bi trebalo da bude otvoren dokazni postupak ispitivanjem prvih svjedoka optužbe.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE