• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Dejton 2" u Sarajevu - 9.oktobra?!

Ambasador SAD Čarls Ingliš u Banjaluci liderima SNSD-a, PDP-a i DP-a uručio pozivnice za trodnevne pregovore o ustavnim promjenama.

 "Dejton 2" u Sarajevu - 9.oktobra?! Izvor: MONDO

Američki ambasador Čarls Ingliš pozvao je u Banjaluci premijera RS i lidera SNSD-a Milorada Dodika, predsjednika Demokratske partije Dragana Čavića i potpredsjednika PDP-a Branislava Borenovića na pregovore o ustavnim promjenama, koji bi trebalo da počnu 9. oktobra u vojnoj bazi NATO-a u Sarajevu!

Ovo za Press RS tvrde veoma dobro obaviješteni politički izvori, koji ističu da će se cijela operacija odvijati pod pokroviteljstvom SAD i EU. Kako saznaje list, Ameriku će predstavljati zamjenik državnog sekretara Džejms Stajnberg, a EU ministar inostranih poslova Švedske Karl Bilt.

Iako Dodik, Čavić i Borenović poslije razgovora sa Inglišom nisu bili raspoloženi da daju izjave i da govore o sadržaju susreta sa američkim ambasadorom, izvori Pressa RS uvjeravaju da je sve spremno za "Dejton 2" i svojevrsnu reprizu pregovaranja u američkoj bazi „Rajt Petersen" u Ohaju. Činjenica da su tadašnji lideri naroda u BiH i šefovi Srbije i Hrvatske danima bili zatvoreni u okviru kompleksa vojne baze izaziva gađenje srpskih političara.

Međutim, oni za sada ne žele javno da govore o tome, pošto je, prema našim saznanjima, Ingliš bio veoma strog i zahtijevao je da se detalji ne otkrivaju.

Odlično obaviješteni izvori Pressa RS ističu da Bilt-Stajnbergov plan podrazumijeva izmjene Ustava s ciljem jačanja državnih institucija, prije svega Predsjedništva BiH, ali i Parlamenta i Savjeta ministara BiH. Takođe, plan podrazumijeva povećanje broja poslanika u bh. parlamentu, smanjenje ovlašćenja Predsjedništva BiH i jačanje ustavne uloge predsjedavajućeg Savjeta ministara.

Više diplomatskih izvora potvrdilo je Pressu RS da će Stajnberg, koji će sa Biltom rukovoditi konferencijom, prenijeti i "zabrinutost Vlade SAD zbog odsustva reformi na putu ka NATO-u i EU".

Dobro čuvani plan međunarodne zajednice podrazumijeva da razgovori počnu za večerom, 8. oktobra. Posle provedene noći u vojnoj bazi, baš kao i u vojnom kampu „Rajt Peterson" u Dejtonu, u petak, 9. oktobra bili bi nastavljeni razgovori o promeni Ustava.

Lideri partija, kako proizilazi iz teksta pozivnice, mole se za apsolutnu diskreciju, ali se saznaje da bi razgovori mogli da se nastave i u subotu, 10. oktobra, ako bude potrebno. Istovremeno, pozvanim šefovima partija naloženo je da na pregovore dođu sami ili, eventualno, sa jednim saradnikom. Takođe, od njih je zatraženo da budu „spremni na konstruktivna rješenja", što praktično znači da se od njih očekuje da prihvate ponuđeni plan!

Ingliš, koji je podijelio pozivnice, nije mogao svojim sagovornicima ni da nagovijesti koje bi druge teme osim ustavnih promjena mogle da se nađu na dnevnom redu „Dejtona 2". Ipak, treba vjerovati da će u fokusu naći obaveze vlasti BiH na ispunjavanju uslova za viznu liberalizaciju i gašenje OHR-a. Osim toga, u Briselu i Vašingtonu preovladava zabrinutost zbog najnovijeg zaoštravanja političke situacije u BiH. Ambasador Ingliš zamolio je vođe partija iz RS da barem do „butmirskog sastanka" ne dolivaju ulje na vatru, odnosno da pokušaju da smire situaciju, tvrde izvori Pressa RS.

Srpska demokratska stranka (SDS) očekuje od predsjednika RS Rajka Kuzmanovića da zatraži održavanje posebne sjednice Narodne skupštine RS na kojoj bi bila razmatrana novonastala situacija povodom sastanka predstavnika EU i SAD sa osam političkih lidera iz BiH najavljenog za 9. oktobar.

Iz ove stranke tvrde da će u suprotnom učešće u razgovorima na planiran način biti pobjeda taktike "svršenog čina i pobjeda bošnjačke politike personifikovane u Harisu Silajdžiću", koji se, kako navode, zalagao za ovakvo učešće međunarodne zajednice.U današnjem saopštenju ova stranka "upozorava da Rezolucija Narodne skupštine o ciljevima i mjerema politike RS, usvojena u oktobru 2008. godine, te Deklaracija o osnovama za eventualne razgovore o reformi Ustava BiH iz marta ove godine, decidno određuju da razgovori o reformi Ustava BiH mogu biti vođeni isključivo u institucijama sistema".

SDS smatra da, kako kažu, svako oglušavanje od ove akte i njihovo kršenje ne samo da nanosi štetu RS i izlaže je nepotrebnim pritiscima, nego predstavlja i flagrantno kršenje Ustava RS i poretka koji iz njega proizilaz.U saopštenju se dodaje da SDS ostaje dosljedna svojim opredjeljenjima da se razgovori o najvažnijim temama za budućnost RS mogu voditi isključivo u institucijama sistema i, kako kažu, upozoravaju SNSD i PDP da nemaju mandat da učestvuju u vaninstuticionalnim razgovorima koji su unaprijed osmišljeni kako bi doveli do već zacrtanih rješenja.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE