• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Napadač na vladiku uhapšen, pa pušten

Mladić uhapšen zbog vrijeđanja i pokušaja napada na episkopa zvorničko-tuzlanskog Vasilija, braniće se sa slobode.

 Napadač na vladiku uhapšen, pa pušten Izvor: MONDO

Melvudin Lepara saslušan je u nadležnom tužilaštvu i pošto nije bilo zakonskih osnova za pritvor, pušten je da se brani sa slobode. Protiv njega se nastavlja istraga", rekla je portparol Kantonalnog tužilaštva Sarajevo Jasmina Iftić za "Glas Srpske".

Episkop zvorničko-tuzlanski Vasilije potvrdio je da ga je u Sarajevu, na izlazu iz zgrade Međureligijskog vijeća, pokušala napasti jedna osoba, ali da je to spriječila policija.

"Policija je brzo reagovala i efikasno spriječila napad, na čemu smo im zahvalni", izjavio je vladika Vasilije u intervjuu za Informativnu službu Eparhije zvorničko-tuzlanske.

Incident se dogodio na izlasku iz zgrade Međureligijskog vijeća, na putu prema zgradi Mitropolije, poslije sjednice Vijeća održane u srijedu, 30. septembra.

Prema informacijama policije, Lepara je sjedio u jednom od kafića u Štrosmajerovoj ulici i kada je vidio vladiku, počeo je da ga vrijeđa i nazvao ga je četnikom.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta BiH Milorad Živković smatra da napad na vladiku Vasilija u Sarajevu ni u kom slučaju nije "slučajna provokacija" nego dirigovana poruka hrišćanima, a posebno srpskom narodu u BiH.

"Oni koji su pričali o mogućnostima sukoba na prostorima BiH počeli su da djeluju u tom pravcu. Bojim se da nisu dobro shvaćena ozbiljna upozorenja srpskog člana Predsjedništva BiH Nebojše Radmanovića da se neki u BiH spremaju za izazivanje nemira. Ovo će dodatno iskomplikovati odnose u BiH i vjerujem da će institucije zadužene za održavanje reda i mira u ovoj zemlji ozbiljnije shvatiti upozorenja i da će preduprijediti ovakve ili bilo kakve pokušaje da se naruši bezbjednost u BiH", rekao je Živković.

On je istakao da napad na vladiku Vasilija predstavlja poruku za sve hrišćane koji dolaze u Sarajevo da nisu dobrodošli u ovaj grad.

Poslanik SDS-a u parlamentu BiH Mirko Okolić rekao je da su napadi na malobrojne Srbe i njihovu imovinu u Sarajevu učestali i da se to ne može nazvati slučajnim incidentima.

"Napad na vladiku Vasilija je jasna poruka da Srbi u Sarajevo nisu dobrodošli. Svaki napad, ako ne bude sankcionisan, odraziće se na budućnost i stabilnost BiH", rekao je Okolić. (MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE