• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Veterani ruše stend baj aranžman BiH sa MMF

Nakon što je Parlament Federacije BiH prihvatio zahtjeve ratnih veterana upitan je postao stend baj aranžman BiH sa MMF.

 Veterani ruše stend baj aranžman BiH sa MMF Izvor: MONDO

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Nikola Špirić izjavio je da su zvaničnici Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) izrazili veliku zabrinutost za budućnost stendbaj aranžmana nakon odluke Predstavničkog doma Parlamenta FBiH da prihvati zahtjeve ratnih veterana.

"To im govori da političke snage nisu spremne da se uhvate u koštac sa reformama, a pogotovo socijalnim", rekao je Špirić u izjavi za Radio-televiziju Republike Srpske iz Istambula gdje učestvuje u godišnjim sastancima Svjetske banke i MMF-a.

On je naglasio da je Svjetska banka odobrila 100 miliona evra za podršku budžetima i sada čeka da budu usvojeni potrebni zakoni u parlamentu.

Špirić je u subotu razgovarao sa predstavnicima Svjetske banke za region Evrope i centralne Azije.

Predstavnički dom Parlamenta FBiH prihvatio je juče na vanrednom zasjedanju sve zahtjeve učesnika dvodnevnog protesta ratnih veterana u Sarajevu, među kojima je najvažniji da neće biti ranije najavljenog umanjenja boračkih davanja za sve kategorije u iznosu od 10 odsto, da će se Zakon o dobitnicima najviših ratnih priznanja i njihovih porodica primjenjivati u punom kapacitetu i da će biti izbrisan iz uslova za aranžman sa MMF-om.

Špirić, koji je i guverner za Svjetsku banku BiH, tokom boravka u Turskoj imat će niz sastanaka sa visokim zvaničnicima međunarodnih finansijskih institucija i investitorima.

Glavne teme skupa su ekonomska kriza i politički odgovori na nju, finansijska kriza i siromašni, budućnost međunarodnog finansijskog sistema, uloga privatnog i javnog sektora poslije krize, i uticaj krize na strukturalne reforme u Evropi i centralnoj Aziji.

Osim guvernera i zamjenika guverenera MMF-a iz više od 20 zemalja, zasjedanju, koje će trajati do 7. oktobra, prisustvovat će i posmatrači iz međunarodnih organizacija, kao i predstavnici nevladinog sektora.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE