• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

“Crna ruka“ prijeti Silajdžiću?

Bošnjački političar Haris Silajdžić već duže vrijeme dobija prijeteće poruke u kojima se njemu i njegovim saradnicima prijeti likvidacijom.

 “Crna ruka“ prijeti Silajdžiću? Izvor: MONDO

Silajdžić, koji je član Predsjedništva BiH i lider Stranke za BiH, poruke je navodno dobijao od organizacije "Crna ruka", a s prijetnjema je upoznata i Državna agencija za istrage i zaštitu (Sipa), objavio je portal "Svevijesti.ba".

"Da, imamo saznanja o prijetnjama koje su upućene gospodinu Silajdžiću i trenutno preduzimamo sve mjere i radnje iz svoje nadležnosti u vezi s tim", rekla je portparol Sipe Željka Kujundžija .

Tajna organizacija  "Ujedinjenje ili smrt", poznata i kao "Crna ruka", osnovana je 9. maja 1911. sa ciljem oslobađanja i ujedinjenja svih srpskih zemalja. Svojevrsni ustav organizacije predviđao je da se ta borba ima povesti revolucionarnim putem, te da su sva sredstva u njoj dozvoljena.

Jezgro "Crne ruke" činili su pripadnici one grupe zavjerenika iz 1903. iz koje su regrutovani neposredni izvršioci pogubljenja kralja Aleksandra i kraljice Drage. Svakako, najupečatljivija ličnost među njima i suštinski lider organizacije bio je pukovnik Dragutin Dimitrijević Apis kome prepisuju organizaciju atentata na austrougarskog prijestolonasljednika Franca Ferdinanda, izvršenog na Vidovdan 1914. godine u Sarajevu.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE