• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Lajčak: Dodik najjači političar u BiH

Bivši visoki predstavnik smatra da stanje u BiH zemlji nije neuspjeh stranaca. Ocjenjuje da je premijer RS trenutno najjači političar u BiH.

 Lajčak: Dodik najjači političar u BiH Izvor: MONDO

Ministar spoljnih poslova Slovačke i bivši visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini (BIH) Miroslav Lajčak izjavio je da je međunarodna zajednica svjesna ozbiljnosti situacije u BiH i da će ovih dana predstaviti strategiju, jer su domaći lideri pokazali da nemaju trenutno potencijal da riješe situaciju vlastitim snagama.

"Mislim da ćemo veoma brzo vidjeti da je međunarodna zajednica odlučna da pokaže to što joj je nedostajalo poslednjih nekoliko godina, a to je vizija, strategija i zajednički stav po pitanju Bosne i Hercegovine", naglasio je Lajčak u intervjuu za Slobodnu Evropu.

Prema njegovim riječima stanje u BiH nije neuspjeh međunarodne zajednice .

"Bio je plan da se smanjuje prisustvo u ovoj teškoj formi tj. Visoki predstavnik, a da se povećava prisustvo u mekoj formi, (evropski predstavnik). Ali taj proces je zaustavljen zbog više faktora, jedan od njih je da se međunarodna zajednica počela baviti kosovskim pitanjem, i nije više Bosna i Hercegovina bila u centru pažnje. Sada je međunarodna zajednica shvatila da mora da usmjeri pažnju i kapacitete prema Bosni i Hercegovini još jednom. Međunarodna zajednica ima ogromnu odgovornost prema Bosni i Hercegovini u vidu visokog predstavnika i Dejtonskog sporazuma i mora da igra tu ulogu koju je sama sebi propisala. U poslednje tri godine međunarodna zajednica nije dovoljno dobro igrala tu ulogu i imamo posledice, ocijenio je Lajčak.

On je ocijenio da je premijer Republike Srpske (RS) praktično najjači političar u Bosni i Hercegovini.

"Iz toga proističe njegova odgovornost za to što se tamo dešava. On doprinosi pogoršavanju atmosfere u Bosni i Hercegovini, pre svega svojom retorikom i svojim napadima na međunarodnu zajednicu, na zajedničku državu. To sve stvara ogromnu nervozu u drugom dijelu zemlje, u Federaciji, stvara osjećaj da on želi da uništi Bosnu i Hercegovinu, što izaziva reakcije u drugom dijelu zemlje. Mislim da smo danas u 2009. godini, 14 godina nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma, već prošli fazu da možemo da smenjujemo ključne političke figure u Bosni i Hercegovini, jer bismo time izazvali teške političke potrese, kojima bismo zaustavili normalizaciju političkog života i političkog sistema", naglasio je on.

(FoNet)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE