• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SDS strankama: Stop "Dejtonu 2"!

SDS pozvao PDP i SNSD da ne idu na razgovore o ustavnim promjenama. SNSD odgovara: Bez vještačke opasnosti! PDP još bez konačnog stava.

 SDS strankama: Stop "Dejtonu 2"! Izvor: MONDO

Srpska demokratska stranka (SDS) pozvala je Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Partiju demokratskog progresa (PDP) da ne učestvuju na razgovorima o promjeni Ustava BiH u NATO bazi u Butmiru kod Sarajeva, koji su zakazani za 9. oktobar.

SDS navodi da ne treba pristati da razgovori o najvažnijem pitanju za budućnost RS budu vođeni u NATO bazi koja i nije pod suverenitetom BiH.

"Zbog teme i mjesta na kom se održavaju, evidentno se radi o svojevrsnom pokušaju organizovanja Dejtona 2", tvrdi SDS.

U saopštenju se navodi da na razgovore nisu pozvane ni Srbija ni Rusija, iako su garanti Dejtonskog mirovnog sporazuma čiji je sastavni dio i Ustav BiH.

"Učešće na razgovorima o promjenama Ustava BiH, koji se organizuju isključivo pod pokroviteljstvom država koje otvoreno zagovaraju centralizaciju BiH, nije demokratski ambijent za razgovore bez ucjena i pritisaka", smatra SDS.

Iz ove stranke ističu da su stalni pritisci na RS za promjene Dejtonskog sporazuma izvor konstantne političke krize u BiH, još od njegovog potpisivanja.

Ova stranka navodi da je Narodna skupština RS u svojim aktima definisala da budući razgovori o ustavnim promjenama mogu biti vođeni isključivo u institucijama sistema i da je takav stav do sada javno i na sastanku SDS-SNSD, izražavao i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik.

"Stoga je neprihvatljivo da Ambasada SAD prema svojim željama određuje ko će u ime RS voditi pregovore, umjesto da to učine institucije RS koje za to jedine imaju demokratski legitimitet", ocjenjuju iz SDS-a.

Izvršni sekretar Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Rajko Vasić izjavio je Srni da bez obzira šta da se dogodi na sastanku lidera osam političkih partija iz BiH sa predstavnicima EU i SAD u Butmiru, 9. oktobra, sve mora proći kroz institucije Republike Srpske i BiH.

"Ništa se tamo ne može odlučiti, prihvatiti, nametnuti ili usaglasiti, a da ne prođe kroz legalne ustavne institucije", rekao je Vasić.

Komentarišući poziv Srpske demokratske stranke (SDS) upućen SNSD-u i Partiji demokratskog progresa (PDP) da ne učestvuju na razgovorima u Butmiru, Vasić je rekao bi odbijanje frontalnog odlaska na sastanak stavilo RS u neaktivnu poziciju i poziciju nepotrebnog gubitnika nekih političkih poena, podsjetivši "da je ta politika odbijanja razgovora koštala RS i u ratu i u prošlosti".

On je poručio da ne treba stvarati nikakvu vještačku opasnost od butmirskih razgovora, jer ih, kako je naglasio, SNSD shvata samo kao još jedne razgovore u nizu koji se događaju u posljednjih desetak godina u BiH.

"Tvrdnje SDS formalno su prisutne od toga da se razgovori vode u vojnoj bazi do toga da garanti Dejtonskog sporazuma nisu uključeni. Sve je aranžirano pod firmom SAD i EU. To zajedničko preduzeće pokušava da iznudi aranžman kako bi se BiH centralizovala toliko da međunarodna zajednica i međunarodni integrativni segmenti mogu da upravljaju njome preko jednog čovjeka, jednog tijela", istakao je Vasić.

Partija demokratskog progresa (PDP) traži da bude održana hitna sjednica Narodne skupštine RS ili da predsjednik Srpske Rajko Kuzmanović pozove na razgovore predstavnike parlamentarnih političkih stranaka u RS kako bi usaglasili stavove o sastanku u Butmiru, koji je zakazan za 9. oktobar.

"Tražimo da se održi hitno zasjedanje Narodne skupštine RS da bi se dobio okvirni dogovor unutar kojeg će se kretati prestavnici političkih partija iz RS koje budu učestvovale u ovim razgovorima ili da predsjednik Kuzmanović održi sastanak sa predstavnicima parlamentarnih političkih stranaka", rekao je potpredsjednik PDP-a Slobodan Nagradić i dodao da će PDP nakon toga donijeti konačnu odluku o odlasku na sastanak u Butmir.

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić smatra da je predstojeći sastanak lidera osam političkih stranaka iz BiH sa predstavnici SAD i EU u vojnoj bazi Butmir kod Sarajeva "odlična prilika i šansa da bude riješen bar dio nagomilanih problema u BiH".

On je tvrdi da je cilj ovog sastanka, zakazanog za 9. oktobar, ukidanje Kancelarije visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH i otvaranje Kancelarije specijalnog predstavnika EU.

"Da bi to bilo urađeno, moramo imati efikasnu i funkcionalnu državnu strukturu koja može preuzeti odgovornost i obaveze za članstvo BiH u EU i NATO, a da bi to postigli, moramo riješiti neka ustavna i zakonska pitanja i dati odgovore na različita tumačenja Dejtonskog sporazuma", smatra Tihić.

Prema njegovom mišljenju, sastanak u Butmiru neće riješiti sve probleme, ali da može biti dobar podsticaj da se napravi preokret i pozitivna atmosfera u njihovom rješavanju.

"Ako želimo da se dogovorimo i ako imamo hrabrosti da pravimo kompromise, možemo sve riješiti. Sva pitanja koja su na stolu, već su kroz razne dogovore i kombinacije u 80 odsto slučajeva riješena. Stranci će svojim prisustvom u Butmiru dati jednu ozbiljnost i pravi značaj pitanjima o kojima će biti riječi", rekao je lider SDA.

Gostujuću u programu televizije OBN, Tihić je ponovio da niko ne zna šta sadrži paket ustavnih i zakonskih rješenja koji će strani predstavnici ponuditi domaćim stranačkim liderima.

"Političari u BiH svakako treba više da komuniciraju. Ali, svaki naš susret javnost smatra urotom protiv neke druge političke stranke. Kada se i sastanemo, pitamo se kako će to javnosti biti predstavljeno. Mene lično su neki od tih dogovora dobro koštali, jer sam proglašen izdajnikom svog naroda", naglasio je Tihić, tvrdeći da i dalje ostaje pri stavu da bez razgovora i dogovora problemi ne mogu biti rješavani.

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Dragan Čović izrazio je uvjerenje da će na predstojećem sastanku lidera u Butmiru biti postignut dogovor o pitanjima koja opterećuju ulazak BiH u EU i NATO.

On je potvrdio da će prisustvovati predstojećem sastanaku u vojnoj bazi Butmir kod Sarajeva, izrazivši uvjerenje da će i ostali pozvani lideri političkih partija doći na sastanak.

"Vjerujem da ćemo uspjeti da se dogovorimo o pitanjima koji opterećuju ulazak BiH u EU i NATO", rekao je Čović novinarima u Žeravcu kod Dervente, gdje je prisustvovao proslavi crkve Svetog Franje Asiškog, zaštitnika ove župe.

Čović je dodao da bi dobro bilo da se ovi razgovori završe u roku od dva mjeseca, kako se o tim pitanjima ne bi razgovaralo naredne godine, koja je izborna, i kako bi došlo do tranzicije OHR-a u Kancelariju specijalnog predstavnika EU.

Profesor Pravnog fakulteta u Banjaluci Petar Kunić izrazio je očekivanje da će vladajuće strukture u Republici Srppskoj (RS) i dalje čvrsto da se drže stava da stranci ne mogu bitno uticati na ustavnu strukturu BiH, odnosno da Srpska neće podleći pritiscima.

"Nama je dosta pritiska i davanja koncesija na pritiske OHR-a i međunarodne zajednice. To je prevazišlo svaku mjeru. Hoće li međunarodni predstavnici, koji dolaze da 'sastave' političare i da pokušaju prevazići određene zastoje, izvršiti pritisak na neku drugu stranu u Sarajevu koja vrši opstrukciju prema EU intregracijama", upitao je Kunić komentarišući najavljeni sastanka lidera osam političkih stranaka u BiH i predstavnika SAD i EU.

SAD i EU predvodiće 9. oktobra u Butmiru konferenciju sa osam političkih lidera iz BiH, čiji je cilj izlazak BiH iz trenutne pat pozicije.

Poziv za ovaj sastanak upućen je predsjedniku SNSD-a Miloradu Dodiku, liderima Demokratske partije Draganu Čaviću i PDP-a Mladenu Ivaniću, lideru Stranke za BiH Harisu Silajdžiću, SDA Sulejmanu Tihiću, SDP BiH Zlatku Lagumdžiji, lideru HDZ-a BiH Draganu Čoviću i lideru HDZ-a 1990 Boži Ljubiću.

(MONDO/Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE