• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Špirić tražio povoljne kredite za BiH

Špirić u Istanbulu zatražio da BiH ostane u fokusu dobijanja kredita pod povoljnim uslovima

 Špirić tražio povoljne kredite za BiH Izvor: MONDO

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH, Nikola Špirić, zatražio je u razgovoru s potpredsjednikom Svjetske banke za region Evrope i centralne Azije, Filipom Le Uruom, u Istanbulu, da BiH ostane u fokusu dobijanja kredita pod povoljnim uslovima Međunarodne agencije za razvoj.   

Špirić i Le Uruo razgovarali su o portfoliju Svjetske banke, koji se trenutno sastoji od 12 IDA kredita, jednog zajma Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD) i tri granta Fonda za globalnu zaštitu.

U saopštenju iz Savjeta ministara BiH navodi se da je ukupni iznos sredstava u okviru 16 odobrenih projekata 267,4 miliona dolara, prenosi RTRS.

Potpredsjednik Svjetske banke izrazio je zabrinutost zbog odluke Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH, da prihvati zahtjeve učesnika protesta ratnih veterana u Sarajevu.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Nikola Špirić rekao je da je Vlada Federacije BiH pružila uvjeravanje da je spremna da realizuje sve elemente ugovora sa MMF-om i da će biti prevaziđeni problemi po pitanju budućnosti stendbaj aranžmana, koji su nastali nakon odluke Predstavničkog doma federalnog Parlamenta da prihvati zahtjeve ratnih veterana.

"Postoji uvjeravanje Vlade FBiH da je spremna da realizuje sve elemente ugovora sa MMF-om i očekuje se da će sve biti na nivou zadatka. To djeluje umirujuće, ali vidjećemo", rekao je Špirić u telefonskoj izjavi Srni iz Istanbula, gdje učestvuje u godišnjim sastancima Svjetske banke i MMF-a.

On je ocijenio da je prerano za predizbornu kampanju i da se sada očekuje pojačana odgovornost političkih partija koje čine većinu u federalnom Parlamentu.

"Teško je vjerovati da će neko preuzeti odgovornost i da jedan nivo vlasti, bez obzira da li je federalni ili bilo koji drugi, ugrozi aranžman za sve u BiH, jer naprosto ulazimo u fazu koja je nabitnija - provođenje socijalnih reformi, koje su u interesu građana", rekao je Špirić.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Nikola Špirić učestvuje u Istanbulu na godišnjim sastancima Svjetske banke i MMF-a. Glavne teme skupa su ekonomska kriza i politički odgovori na nju, finansijska kriza i siromašni, budućnost međunarodnog finansijskog sistema, uloga privatnog i javnog sektora poslije krize, i uticaj krize na strukturalne reforme u Evropi i centralnoj Aziji.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE