• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Optužnica za zločine nad Srbima u Posavini

Autor SRNA

Tužilaštvo BiH podiglo je protiv Almaza Nezirovića (56) iz Dervente optužnicu, koja ga tereti da je sredinom 1992. godine počinio ratne zločine nad žrtvama srpske nacionalnosti na području Dervente i Broda.

Neziroviću se na teret stavlja da je za vrijeme rata u BiH, kao pripadnik Vojne policije 103. derventske brigade HVO, postupao suprotno odredbama međunarodnog humanitarnog prava i Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih lica za vrijeme rata, tako što je počinio ratne zločine nad žrtvama srpske nacionalnosti na području Dervente i Broda, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Prema navodima optužnice, Nezirović je od kraja aprila do kraja maja 1992. godine, u logorima Rabić i Silos polje u opštini Derventa i logoru u naselju Tulek, opština Brod, gdje su bili nezakonito zatvoreni srpski civili sa područja Dervente, sam ili zajedno sa drugim pripadnicima HVO-a učestvovao u mučenju i nečovječnom postupanju, nanošenju velikih patnji i povreda tjelesnog integriteta i zdravlja žrtava.

U optužnici se navodi da je Nezirović u više navrata u svojstvu stražara u logoru mučio i na izrazito ponižavajući način zlostavljao, te premlaćivao zatvorenike.

Nezirović je zatvorenike tukao palicama, alatkama i raznim predmetima, te ih mučio, tjerajući ih da stavljaju na sto tri prsta koja koriste za molitvu, te im nakon toga raznim predmetima lomio prste i kosti šake, a u jednom navratu je teško zlostavljao zatvorenog ljekara, koji je pružio pomoć zlostavljanim žrtvama.

Optuženi je zatvorenicima uskraćivao hranu, a i kada bi je donosio prosipao je u kanal hangara, namijenjen za vršenje nužde, izrugujući se zatvorenicima.

Nezirović je zlostavljanja vršio nekada sam, a nekada sa drugim pripadnicima HVO-a,
žrtve zlostavljanja bili su zatvorenici srpske nacionalnosti iz okoline Dervente. Riječ je o nekoliko desetina civila različite starosti, koji su nezakonito zatvarani u logore, a od nanesenih povreda ostale su im trajne posljedice po fizičko i psihičko zdravlje.

Optužnica tereti Nezirovića da je počinio krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Nezirović je početkom jula iz SAD izručen BiH i nalazi se u pritvoru.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE