• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Oštre osude nasilja u Širokom

Političari i sportski radnici najoštrije osuđuju “ulični rat” u Širokom i ubistvo navijača “Sarajeva” Vedrana Puljića.

 Oštre osude nasilja u Širokom Izvor: MONDO

Visoki predstavnik Valentin Incko i selektor fudbalske reprezentacije BiH Miroslav Blažević izrazili su ogorčenje i zabrinutost zbog nereda koji su se dogodili u Širokom Brijegu u kojima je smrtno stradao jedan navijač fudbalskog kluba Sarajevo, a više od 20 osoba je povrijeđeno.

Incko je u programu sarajevske Federalne televizije rekao da je smrt navijača tragedija za cijelu BiH i da pojedinci, koji su odgovorni za ovo nasilje, moraju biti dovedeni pred lice pravde.

"Svi smo šokirani i žalosni", kazao je Blažević, dodajući da su ovakvi neredi nešto što je najmanje očekivao u sadašnjem trenutku. On je kazao da se svi moraju angažovati kako bi se iskorijenilo "takvo primitivno ponašanje.

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH užasnuto je krvavim incidentom u Širokom Brijegu, u kojem je ugašen jedan mladi život te izražava iskrenu sućut porodici i prijateljima stradalog navijača FK Sarajevo Vedrana Puljića

U saopštenju se navodi da je još jedan život izgubljen bez ikakve potrebe.

"Ugroženo je osnovno ljudsko pravo, pravo na život. Šta još treba da se dogodi da bismo to shvatili? Ne ulazeći u pojedine kvalifikacije ove tragedije, jer tragedija je kad mladi čovjek pođe na utakmicu i izgubi život, upućujemo još jedan vapaj nadležnim organima: čuvajte svačiji ljudski život. Prevencija događaja vaš je osnovni zadatak. Mladim navijačima upućujemo poruku: čuvajte svoje živote. I navijanje je dio sportskog događaja koje ne smije ugroziti niti vašu niti ičiju sigurnsost", navodi se u saopštenju.

Sekretar Ministarsva bezbjednosti u Savjetu ministara BiH Bakir Dautbašić izjavio je, povodom smrti navijača fudbalskog kluba (FK) "Sarajevo" Vedrana Puljića u Širokom Brijegu, da je neophodno donošenje zakona na nivou BiH o sprečavanju nereda na sportskim terenima.

"Prije pet godina smo radili nacrt ovog zakona, ali on nije usvojen. Ovi nemili događaji nam pokazuju koliko su nam ti zakoni na državnom nivou neophodni, kako bismo jednostavno mogli reći i naznačiti odgovornost lica koja su odgovorna za pogibiju mladih", rekao je novinarima Dautbašić.

On je podsjetio da je Ministarstvo bezbjednosti BiH reagovalo i prije nekoliko godina, kada je u Zenici nastradao Aner Kasapović, navijač FK "Željezničar".

Ministar porodice, omladine i sporta Republike Srpske Proko Dragosavljević najoštrije je osudio vandalsko ponašanje navijačkih grupa u Širokom Brijegu koje je za posljedicu imalo i gubitak ljudskog života.

"Porodici tragično nastradalog Vedrana Puljića izjavljujem iskreno saučešće uz nadu da će se svi teško povrijeđeni oporaviti", rekao je Dragosavljević u izjavi za Srnu.

On apeluje na organe javne bezbjednosti, sportske saveze, klubove i navijačke grupe RS da i u narednom periodu učine maksimum napora kako bi se sportska takmičenja na teritoriji RS bezbjedno odvijala.

HDZ 1990 najoštrije osuđuje nasilničko ponašanje navijača u Širokom Brijegu i žali zbog tragičnih događaja, stoji u saopštenju iz stranke.

Istovremeno, iz HDZ-a 1990 zahtijevaju od bezbjednosni službi da ispitaju sve okolnosti, pronađu sve odgovorne, organizatore i učesnike i izvještaj predaju tužilaštvu te s njim upoznaju javnost.

"Krajnje je vrijeme da se ovaj problem navijačkog nasilja na stadionima i oko njih širom BiH tretira kao nasilje svakog drugog građanina i u medijima i na sudovima jer činjenica da je neko navijač nekoga kluba nikome ne smije i ne može biti olakšavajuća okolnost. Ako državne institucije, preko odgovarajuće zakonske regulative i represivnim djelovanjem, ne mogu spriječiti nasilje vezano za sport, onda nema više ni razloga za postojanje sportskih takmičenja", stoji na kraju saopštenja.

Nerede je osudila i SDU BiH.

Preko svojih zastupnika u Parlamentu FBiH tražiće da se za prvu narednu sjednicu federalnog Parlamenta pripremi normativno uređenje oblasti huliganstva na sportskim događajima, uz jasnu odgovornost organizatora sportskih događaja i policije koja bi trebala da ih osigurava.

Stranka za BiH izražava duboko saučešće porodici poginulog navijača. 
"Tragični incidenti u Širokom Brijegu zahtijevaju temeljit pristup sve većem problemu nasilja u sportu, uključujući bližu i širu saradnju svih policijskih agencija u Bosni i Hercegovini, navodi se u saopštenju.

Naša stranka poziva javnost da otvori oči i prestane živjeti u iluziji kako je uništavanje završeno prije četrnaest godina.

"Istina je da će ono trajati sve dok su vladari rata na vlasti jer su laž, destrukcija i kriminal jedino što oni zaista znaju činiti. Potaknut najnovijim tragičnim događajima na razini grada i Hercegovine, želimo ponovo ukazati na uzročno-posljedičnu povezanost vladavine kriminalne etnopolitike s totalnim razaranjem bosanskohercegovačkog društva, ali i samih pojedinaca", tvrde u mostarskom Gradskom odboru Naše stranke.
(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE