• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Intenzivne pripreme za sastanak u Butmiru

Eksperti EU i SAD vrše intenzivne pripreme za predstojeći sastanak sa liderima stranaka u BiH

 Intenzivne pripreme za sastanak u Butmiru Izvor: MONDO

U Briselu su u toku interne konsultacije uoči sastanka zvaničnika SAD i EU sa liderima političkih stranaka u BiH, čiji je početak planiran za 9. oktobar, a na kojem će biti predstavljena strategija za rješavanje krize u BiH.

Kristina Galjak, portparol visokog predstavnika EU za inostrane poslove i bezbjednost Havijera Solane, izjavila je Srni da će sastanak biti održan u vojnoj bazi "Butmir" kod Sarajeva u kojoj je smještena komanda strane vojne misije u BiH.

"Naši eksperti se veoma intenzivno pripremaju za sastanak u Butmiru zajedno sa američkim predstavnicima", rekla je Galjakova, ne otkrivajući detalje plana koji će biti ponuđen političkim liderima osam stranaka iz Republike Srpske i Federacije BiH.

Ona je dodala da će na sastanku, osim delegacije Švedske kao predsjedavajuće EU, učestvovati najviši savjetnici Havijera Solane zaduženi za Balkan.

Na sastanak su iz RS pozvani lideri SNSD-a, PDP-a i Demokratske partije, a iz FBiH lideri SDA, HDZ-a BiH, Stranke za BiH; HDZ-a 1990 i SDP-a.

Sastanak takozvane "Bajdenove osmorke", u bazi NATO-a u Butmiru, organizuju SAD i Evropska unija, koje će tamo predstavljati zamjenik američkog državnog sekretara Džejms Stajnberg i švedski ministar inostranih poslova Karl Bilt. Očekuje se dolazak i komesara za proširenje EU Olija Rena.

Predstavnici mejdunarodne zajednice u BiH tvrde da će "svi lideri u BiH morati da progutaju "neke stvari koje im se, možda neće svidjeti", ali da će, kao rezultat, "svi biti pobjednici".

Iako nije poznat kakav paket mjera će zapadne diplomate donijeti liderima u BiH, već se pretpostavlja da će se, kroz promjene Ustava BiH, ojačati državni organi i smanjiti mogućnost da organi entiteta mogu blokirati bilo kakve procese u BiH.

Što se tiče lidera iz Federacije BiH, sastanku su potvrdili učešće Haris Silajdžić, Sulejman Tihić, Zlatko Lagumdžija, kao i lideri hrvatskih stranaka Dragan Čović i Ljubo Božić.

Lider SNSD Milorad Dodik još nije javno rekao da će učestvovati tim razgovorima, dok je Izvršni odbor SNSD mu dao potpunu saglasnost da prisustvuje tom sastanku i zastupa interese RS u skladu s Dejtonskim sporazumom.

Iz PDP još nisu saopštili da li će ići na te razgovore, a nije se javno oglasio ni lider Demokratske partije Dragan Čavić.

I dok u Banjaluci postoji rezerva prema tom sastanku, naročito kod najveće opozicione stranke u SDS, u Sarajevu uglavnom podržavaju tu konferenciju i u bošnjačkim i hrvatskim strankama.

Sastanak u Butmiru počeće već u četvrtak radnom večerom, a u petak će biti doržani zvanični razgovori na kome će se lideri osam političkih stranaka upoznati i izjasniti o paketu mjera, koje donose zapadne diplomate.

Sastanak se održava u vreme ponovno povećanih političkih napetosti u BiH, do čega je došlo sredinom septembra, kada je visoki predstavnik međunarodne zajednice Valentin Incko, u skladu sa svojim širokih ovlašćenjima, nametuo više spornih odluka, prije svega one u vezi sa javnim preduzećem "Elektroprenos BiH", za čiji je loš rad okrivio Republiku Srpsku.

Vlada i parlament Republike Srpske odbacili su te odluke, a na podršku koja je Incku stizala od SAD i EU, Banjaluka je odgovorila ponovljenim zahtjevima da se kancelarija visokog predstavnika zatvori.

(MONDO/Agencije)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE