• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SAD i EU nameću nova pravila?

Profesor Emil Vlajki smatra da se razgovorima u Butmiru želi nametnuti da jedan od tri naroda bude dominantan na uštrb druga dva.

 SAD i EU nameću nova pravila? Izvor: MONDO

Univerzitetski profesor Emil Vlajki smatra da su predstojeći razgovori političara iz BiH sa predstavnicima američke i evropske administracije u Butmiru nastavak negativog procesa kojim se BiH, a posebno Republici Srpskoj (RS), žele nametnuti neka rješenja radi stvaranja države unutar koje će, vjerovatno, jedan od tri naroda biti dominantan na uštrb druga dva.

Vlajki je istakao da ne vidi puno zaštitnih mehanizama koji bi štitili hrvatski i srpski narod u BiH, te naglasio da puno stvari guše RS, kojoj prijeti odumiranje ako unutar Ustava BiH ne budu zadržani mehanizmi koji bi je zaštitili.

On smatra da su Srbi jedini konstitutivan narod u svom entitetu, te da svaki konstitutivan narod treba da ima svoj entitet, a da drugi narodi na toj teritoriji budu manjine, bez obzira o kom entitetu ili narodu je riječ.

''Hrvati moraju da imaju entitet, svoj entitet, to je jasno kao dan. Ja predlažem da se u punoj demokratskoj formi organizuje referendum i neka svi građani BiH odluče hoće li treći entitet ili ne, bez ikakvih prejudiciranja s moje ili bilo čije druge strane da li to treba ili ne. Neka građani BiH to sami kažu. Ako budu kazali da ne žele treći entitet, onda ga neće ni biti. Ako kažu da to žele, treba ga biti'', naglasio je Vlajki za sutrašnje "Nezavisne novine".

On smatra da to nije rastakanje BiH, nego samo unutrašnja raspodjela administrativnih jedinica bez mijenjanja spoljnih granica.

Vlajki tvrdi da međunarodna zajednica, predvođena Amerikancima, pokušava zadržati vodeću ulogu u svijetu kroz slabljenje EU, između ostalog, i podsticanjem nestabilnosti i sukoba na Balkanu, te da SAD ohrabruju Bošnjake da preuzimaju sve više nadležnosti u BiH, što se vidi i na primjeru provođenja odluke o konstitutivnosti sva tri naroda na cijeloj teritoriji BiH.

"Jedan od konkretnih primjera kako oni to rade je kada su na osnovu konstitutivnosti Srbima oteli himnu i grb. A, putovao sam kroz cijelu Europu i sve multietničke zajednice tamo imaju svoje himne i grbove i nikom ne pada na pamet da im to treba ukinuti", rekao je Vlajki.

Vlajki je istakao da Amerikanci ohrabruju Bošnjake da danas insistiraju na promjeni Ustava BiH. On je negativno ocijenio ulogu stranaca u BiH, posebno u pravosuđu, i ulogu OHR-a, obrazlažući to time što SAD štite interese jednog naroda na uštrb druga.

Govoreći o belgijskom političkom uređenju, za koji smatra da bi BiH mogla da ga preuzme, on je istakao da u Belgiji postoje dva entiteta, jezičke zajednice koje se ne moraju nužno poklapati sa granicama entiteta, te tri do četiri zajedničke stvari, dok je sve ostalo u nadležnosti entiteta, pa čak i sklapanje međunarodnih sporazuma.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE