• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sarajlije tužile Dodika

Gradske vlasti Sarajeva optužili su premijera RS za nedavne izjava kojima poriče zločine nad građanima Sarajeva i Tuzle 1994. i 1995. godine.

 Sarajlije tužile Dodika Izvor: MONDO

Grad Sarajevo podnio je krivičnu prijavu protiv predsjednika Vlade RS Milorada Dodika za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja, izazivanje rasne i vjerske mržnje, raskola ili netrpeljivosti, te krivično djelo nasilničkog ponašanja, saopšteno je iz Službe za odnose s javnošću Grada Sarajeva, prenose mediji u FBiH.

"Milorad Dodik je uvrijedio građane Sarajeva i Tuzle, brojne žrtve i njihove porodice, izazivajući i potpirujući raskol i netrpeljivost među narodima BiH", kaže se u saopštenju.

Krivična prijava protiv premijera RS podnijeta je Tužilaštvu BiH, Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo, Kantonalnom tužilaštvu u Tuzli i Okružnom tužilaštvu Bijeljina.

Poslanici Skupštine Sarajeva nedavno su ovlastili gradolnačelnika Aliju Behmena da podnese krivičnu prijavu protiv Milorada Dodika, te zahtevaju od visokog predstavnika Valentina Incla da sankcioniše premijera Republike Srpske.

Sarajevo je ovom odlukom drugi grad u Federaciji Bosne i Hercegovine koji je tužio premijera Srpske.

Opština Tuzla nedavno je podnijela krivičnu prijavu protiv Milorada Dodika zbog navodne uvredljive izjave vezane za ubistva civila na tuzlanskoj Kapiji i na sarajevskim Markalama.

Reagujući na kritike i najavu podnošenja krivične prijave posle izjave da su slučajevi „Dobrovoljačka“, „Tuzlanska kolona“ i „Markale“ inscenirani, Milorad Dodik kaže da je ta izjava bila u funkciji poziva da se dođe do istine o zločinima i procesuiranja stvarnih izvršilaca.

"Ako je svima stalo do istine i pravde, a svi se kunu da jeste, zašto se onda ne dozvoljava da do te istine i dođemo. Podsjećam da sam ja pozivao i međunarodni tim stručnjaka da izvrši nezavisnu ekspertizu pomenutih slučaja. Kakav god nalaz bude, mi ćemo ga prihvatiti", rekao je tada premijer RS i istakao da svi zločini moraju biti rasvijetljeni, a svi koji su ih počinili moraju odgovarati za to, bez obzira na naciju i veru.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE