• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PDP ne očekuje pritiske EU i SAD

Partija demokratskog progresa ne očekuje pritiske u vojnoj bazi Butmir, nego jasne poruke i da će biti postignut dogovor o vremenu zatvaranja OHR-a.

 PDP ne očekuje pritiske EU i SAD Izvor: MONDO

Član Glavnog odbora PDP-a Branko Dokić izjavio je da od ovog sastanka, koji je zakazan za petak, 9. oktobra, očekuje da će potvrditi izvorni Dejtonski sporazum, kao i da će dnevnom redu biti i ustavne promjene, ali ne u onoj mjeri u kojoj u Federaciji BiH očekuju bošnjački i hrvatski predstavnici.

Dokić, koji je i poslanik PDP-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH, dodao je da ova stranka smatra da je trenutno moguće razgovarati samo o ustavnim promjenama koje se odnose na usaglašavanje Ustava BiH sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i slobodama.

"Očekujemo da u Butmiru neće biti nikakvih žestokih pritisaka nego jasnih poruka, a jedan od njih je da zvaničnici BiH moraju da preuzmu odgovornost za sva dešavanja u svojoj zemlji", rekao je Dokić novinarima u Banjaluci.

On je istakao da nije isključeno da jedna od tačaka dnevnog reda na predstojećem sastanku u Butmiru bude i jedna vrsta reduciranog entitetskog glasanja i poručio da je svako diranje u enitetsko glasanje direktno narušavanje Dejtonskog mirovnog sporazuma.

"Entitetskim glasanjem zagarantovana je ravnopravnost entiteta, a kroz Dom naroda obezbjeđena je vitalna zaštita konstitutivnih naroda", istakao je Dokić i dodao da su u PDP-u uvjereni da će poslije sastanka najviše biti razočarani oni koji od njega najviše očekuju, odnosno bošnjački političari.

U organizaciji EU i SAD 9. oktobra u Butmiru biće održana konferencija sa osam političkih lidera iz RS i FBiH čiji je cilj izlazak BiH iz situacije koju međunarodna zajednica karakteriše kao pat poziciju.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE