• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SDS ponovo poziva na bojkot "Dejtona 2"!

SDS smatra da predstavnici SNSD-a i PDP-a ne bi trebalo da učestvuju na sastanku koji je zakazan za 9. oktobar u Butmiru, kod Sarajeva.

 SDS ponovo poziva na bojkot "Dejtona 2"! Izvor: MONDO

Predstavnici SDS-a  izlažu Republiku Srpsku velikom riziku, jer je, kako navode, svima jasno da se u ovoj vojnoj bazi priprema stavljanje Ustava BiH na "zeleni sto".

"Ukoliko predstavnici SNSD-a i PDP-a odu u Butmir rizikuju da prihvate paket koji nije povoljan za RS i da u budućnosti nanesu veliku štetu položaju Srba u BiH, a ukoliko odbiju ono što im bude ponuđeno rizikuju da dovedu RS u status dežurnog krivca koja će biti izložena raznim pritiscima", smatra predsjednik SDS-a Mladen Bosić.

On je u Trebinju ocijenio da se radi o pripremi za pravljenje `Dejtona 2`, kvazi-međunarodne konferencije koju organizuju Amerikanci, a EU treba da posluži kao štap, odnosno da ubjeđuju strane da prihvate ono što Amerikanci ponude i da ih ucjenjuje viznim režimom i članstvom u EU. SDS smatra da nije povoljan ambijent za organizovanje ove konferencije od strane zapadnih zemalja i da je to direktna pobjeda politike člana Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića koji se zalagao za veliko američko učešće u reformama Ustava.       

"Očigledno je da je to na kraju i dobio", rekao je Bosić.

On je istakao da, ukoliko se organizuje međunarodna konferencija u BiH, ona može biti samo o zapadnom Balkanu,  odnosno da mora da pokrije i druga neriješena pitanja u regionu, kao što je pitanje Kosova i Metohije, status Srba u Hrvatskoj, jer bi tek tada imala legitimitet i šansu za uspjeh.

Komentarišući nepozivanje SDS, a pozivanje predsjednika Demokratske partije Dragana Čavića na ove razgovore, Bosić je rekao da Čavić "nema demokratski legitimitet da zastupa RS na takvim razgovorima, ali vjerovatno ima legitimitet da zastupa interese onih koji su ga pozvali na tu konferenciju".       

Srđa Trifković, izvrši direktor Fondacije "Lord Bajron", smatra da bi posljedice odbijanja "nove runde" sakaćenja Republike Srpske na ustavnim razgovorima u Butmiru bile manje drastične od novog "lijeganja na rudu", jer svako popuštanje rađa nove zahtjeve.

U intervju Srni Trifković navodi da niko, osim Amerikanaca, odnosno Džejmsa Štajnberga, zamjenika američkog državnog sekretara, "koji je ključni stub kontinuiteta klintonističke politike u Stejt dipartmentu", ne zna zapravo šta se nalazi u "paketu" za ustavne promjene koji će biti predočen na sastanku 9. oktobra.                 

"To ne zna ni EU! Karl Bilt čak nema ni dnevni red sastanka, jer celu stvar vode Amerikanci" - upozorava Trifković i dodaje da Štajnberg, "kao i njegova šefica Hilari Klinton, želi likvidaciju RS, i to svesrdno i iz razloga koji nisu podložni racionalnoj debati".
Zato Trifković, koji je dugogodišnji spoljnopolitički urednik američkog časopisa "Hronike", vjeruje da će prijedlozi ustavnih promjena ići upravo u tom pravcu. "Sa sigurnošću se mogu očekivati zahtevi koji upravo takav ishod imaju za krajnji cilj" - napominje Trifković.

"Štajnberg i njegovi poslodavci svesni su da poslanici RS nikada neće usvojiti samolikvidaciju RS, pa se zato ponašaju kao da njene institucije ne postoje. Ovo odražava staru sklonost SAD da `demokratskim` smatraju samo ishode po sopstvenom ukusu, bez obzira na metode njihovog ostvarivanja. Zato, primera radi, i dalje podržavaju ulazak Ukrajine u NATO (i to bez referenduma), premda više od dve trećine Ukrajinaca to odbija" - navodi Trifković.

Komentarišući naglo zakazivanje ove konferencije u Butmiru, Trifković naglašava da u stavovima Vašingtona nije došlo do promjene, već da sadašnja administracija već mjesecima gradi tezu o tobožnjem zaoštravanju krize u BiH, što iziskuje "odlučne mere međunarodne zajednice" ( odnosno SAD)".

"Proletos je pripreman teren saslušanjima u Predstavničkom domu i kongresnom rezolucijom, a medijska kampanja protiv RS nije prestajala ni tokom leta. Što se Brisela tiče, uvek je bilo očekivano da će Amerikanci privoleti Evropljane da budu saučesnici na poslu srubljivanja RS na najmanju moguću meru. Mada, uz izuzetak Britanaca, u EU nema nekog entuzijazma za taj posao kao u Stejt dipartmentu, ali, nažalost, nema ni spremnosti da se artikuliše i zastupa neki pragmatičniji stav" , objašnjava Trifković. (MONDO/Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE