• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bošnjački lobisti kreirali novi paket mjera?

Bošnjačkih aktivisti i lobisti u SAD dopunili "aprilski paket" u sadržaj novog peketa koji u Butmir donose zapadne diplomate, saznaje Srna.

 Bošnjački lobisti kreirali novi paket mjera? Izvor: MONDO

Sadržaj "paketa" koji donose zamjenik američkog državnog sekretara Džejms Štajnberg i i švedski ministar spoljnih poslova Karl Bilt, a koji će biti "otvoren" u vojnoj bazi Butmir, sadrži revidiran tzv. aprilski paket, dopunjen radovima bošnjačkih aktivista i lobista, saznaje Srna u izvorima bliskim Bijeloj kući.

Među najznačajnijim imenima koja su radila na dokumentima koji će se naći pred BiH političarima sutra u Butmiru su Morton Abramovič, američki diplomata i savjetnik albanske delegacije tokom pregovora u Rambujeu, Džim O`Brajen, bivši funkcioner Klintonove administracije, a danas poslovni partner Medlin Olbrajt, Danijel Server iz Instituta za mir, te u javnosti dobro poznati bošnjački lobisti Kurt Basenor, Ed Džozef i Džim Huper.

Najvažniji cilj bošnjačkih lobista, koji su dali doprinos izradi ovog "paketa" je da se Amerika što dublje uvuče u sve probleme u BiH kako bi preuzela inicijativu u rješavanju tih problema.

Srnin izvor u Vašingtonu tvrdi da Štajnberg u Butmir dolazi kao pesimista, jer EU ima sasvim drugačiji pristup rješavanju problema u BiH. Naime, EU nije za to da se rješavanje pitanja državne imovine, koje je preduslov zatvaranja OHR, veže za ustavne promjene.

Evropska unija, tvrdi isti izvor, smatra da je prioritetno završiti pitanje državne imovine, kako bi se zatvorio OHR, a BiH dobila priliku da aplicira za kandidatski status u EU.

Evropljani, tvrdi Srnin sagovornik, imaju dosta realniju sliku i otud strah da bi nametanje ustavnih promjena u ovoj situaciji moglo da bude kontraproduktivno, i da se tom pitanju treba pristupiti kada atmosfera u BiH bude relaksirana.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE