• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Karadžiću stigla dokumentacija od britanske vlade

Vlada Velike Britanije obavijestila je Tribunal da je Radovanu Karadziću dostavila dokumentaciju koju je od nje zatražio radi pripreme svoje odbrane

 Karadžiću stigla dokumentacija od britanske vlade Izvor: MONDO

Vlada Velike Britanije obavijestila je danas Haški tribunal da je bivšem predsedniku Republike Srpske Radovanu Karadziću dostavila dokumentaciju koju je od nje zatražio radi pripreme svoje odbrane od optuzbi haškog tužilaštva.

Dokumentacija je dostavljena Karadzićevom pravnom savetniku Piteru Robinsonu u predviđenom roku, u petak 9. oktobra, navodi se u podnesku britanske Vlade upućenom preko ambasade u Hagu, koji je objavio Tribunal.

Karadžić je od vlade Velike Britanije, ali i niza drugih država zatražio podatke o učešću pripadnika Unprofora u krijumčarenju oružja i municije u Bosnu i Hercegovinu kojim su tokom rata snabedevani bosanski muslimani, uprkos naredbi Ujedinjenih nacija o embargu na uvoz oružja, objavio je Haški tribunal.

U odgovoru britanske vlade ne preciziraju se dokumenti koji su dostavljeni, ali se naglašava da je pretraga zatražene dokumentacije obavljena kao izraz dobre volje, uprkos kratkom roku koji je sud ostavio toj vladi.

Karadžiću je do sada dokumentaciju o navodnom švercu oružja dostavila Vlada Malte.

U Norveškoj je saopšteno da su tamošnje vlasti sredinom septembra Haškom tribunalu prosljedile niz dokumenata koji bi trebalo da potvrde ili opovrgnu tvrdnju optuženog da je američka administracija navodno vojno pomagala muslimanske snage tokom rata u BiH.
Bivši lider bosanskih Srba tvrdi da će mu zatražena dokumentacija pomoći da odbaci navode optužnice.

Karadžić je u dvije tačke optužen za genocid nad nesrbima u Srebrenici i u još 11 opština u Bosni i Hercegovini, a u preostalih devet tačaka za progon, istrebljenje, ubistva, deportacije, nehumana djela, terorisanje i nezakonite napade na civile i uzimanje međunarodnih talaca tokom rata u BiH od 1992. do 1995.

(Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE