• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik: Sastanak neće donijeti ništa novo

Premijer RS Milorad Dodik izjavio da se 20. oktobra neće dogoditi ništa novo. Smatra da su ustavne promjene "pravno nasilje međunarodne zajednice".

 Dodik: Sastanak neće donijeti ništa novo Izvor: MONDO

Predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da sastanak lidera političkih stranaka u BiH i zvaničnika EU i SAD, koji je zakazan za 20. oktobar, neće donijeti ništa novo i upozorio da se iza nametanja ustavnih promjena krije pravno nasilje međunarodne zajednice.

Dodik je rekao za Radio-Beograd da srpsku stranu niko ne može natjerati da prihvati određene ustavne promjene i to je prilično jasno i ljudima iz međunarodne zajednice.

"Davno nam je prestalo biti važno da li ćemo biti dobri momci u očima međunarodne zajednice. Očigledno je da oni gledaju samo kako da zastupaju interese Bošnjaka u BiH kroz sva politička pitanja, pa i kroz organizaciju političkog sistema u BiH", rekao je Dodik.

Odgovarajući na pitanje šta je minimum ustupaka, Dodik je rekao da nema minimuma niti maksimuma, te da se o tome ne može razgovarati, pogotovo ne u ovoj fazi.

"Sve što smo u diskusiji u Butmiru razgovarali ranije smo slušali od Bošnjaka, tako da predstavnici Amerike i Evrope ispadaju kao neki portparoli Bošnjaka. Nas interesuje ovdje s kim mi pregovaramo, da li sa međunarodnom zajednicom koja govori u ime Bošnjaka ili razgovaramo sa domaćim akterima u BiH", rekao je on.

Dodik je naveo da BiH nije ništa nestabilnija nego druge zemlje u okruženju i ona ima svoje probleme sa ekonomijom pod uticajem svjetske ekonomske krize, koja nije kreirana na ovim prostorima i to svi zanemaruju kao političku činjenicu.

Prema njegovim riječima, kriza je došla sa strane i bitno utiče na ekonomske segmente svih država u ovom regionu, pa i na BiH.

"Sa druge strane, kreatori Dejtonskog sporazuma su očigledno imali sasvim druge namjere i to se vidjelo svih ovih godina. Da se pokušalo realizovati ono što je zapisano u Dejtonu, do sada bi imali funkcionalnu BiH. Na toj bazi prevare, koja od početka traje, mi smo ostali jedini legalisti po pitanju Dejtonskog sporazuma i želimo da se on očuva", rekao je Dodik.

On je naveo da su svi ostali to davno napustili - Bošnjaci koji žele da unište entitete i da izgrade neku Bosnu za sebe, i Hrvati koji su nezadovoljni svojim statusom, jer je on potpuno ponižavajući i u Federaciji i u samoj BiH.

"Nama je preko glave stalnih priča o nekoj svijetloj budućnosti i neefikasnim rješenjima koja su rezultat upravo nametanja međunarodne zajednice u prošlim vremenima i visokih predstavnika koji su to ovdje radili", istakao je on.

Dodik je ocijenio da se iza priča o stѕbilnosti u BiH kriju neke prikrivene namjere, jer BiH nije nestabilna, ona ima svoje ekonomske probleme koji izazivaju političke probleme, a njene institucije funkcionišu i nema gotovo nijednog zastoja u tom pogledu.

Prema njegovim riječima, kroz naprasnu priču o ustavnim promjenama legalizuje se pravno nasilje visokih predstavnika iz prošlosti, koji su otimali nadležnosti RS i prenosili ih na nelegalan način na nivo BiH.

"Sada se od nas traži da sve to prihvatimo i upišemo u Ustav da bi na taj način legalizovali to pravno nasilje.Naravno, to ne može proći", poručio je Dodik.

Komentarišući posjetu BiH bivšeg visokog predstavnika Miroslava Lajčaka, Dodik je rekao da svi koji odu iz BiH odu sa poznavanjem realnosti u BiH, navodeći da su svi koji dolaze puni iluzija, napona, apstraktne i virtuelne priče kako treba našto napraviti, a kada se suoče sa realnim životom onda shvate kakvo je stvarno stanje.

"Mnogi od njih su mi rekli da je u suštini RS najstabilniji dio BiH, ali ovdje se želi napraviti koncept u kome će se problemi u Federaciji prebaciti na RS i da ona bude odgovorna", rekao je Dodik.

On je naglasio da su boračkim kategorijama u Federaciji obećana velika primanja, a sad to ne mogu da ispune.

"Mi nemamo namjeru da nikome ovdje budemo dadilja. Mi imamo jasnu poziciju u Dejtonu i Ustavu, on se neće olako promijeniti", poručio je predsjednik Vlade RS.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE