• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Komšić i Alkalaj lobiraju o trošku građana?

Komšić i Alkalaj boraviće u SAD o trošku građana kako bi lobirali za nestalno članstvo BiH u SB UN

 Komšić i Alkalaj lobiraju o trošku građana? Izvor: MONDO

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić i ministar inostranih poslova u Savjetu ministara BiH Sven Alkalaj u pratnji svojih savjetnika boraviće više od 10 dana u SAD o trošku građana, kako bi lobirali za nestalno članstvo BiH u Savjetu bezbjednosti UN, pišu "Nezavisne novine".

U Predsjedništvu BiH potvrđeno je ovom listu da ova Komšićeva posjeta nije planirana, niti je dogovorena na nekoj od prethodnih sjednica.

Kako je najavljeno iz Komšićevog kabineta, cilj putovanja je nastavak lobiranja za prijem BiH u nestalno članstvo Savjeta bezbjednosti, o čemu bi Generalna skupština UN trebalo da se izjašnjava ove sedmice.

Komšić i Alkalaj vratili su se iz Njujorka prije desetak dana, gdje su prisustvovali zasjedanju Generalne skupštine UN, a, prema medijskim informacijama, troje savjetnika ostalo je u SAD očekujući glasanje.

Iz Komšićevog kabineta "Nezavisne novine" nisu dobile odgovore da li je kasno za lobiranje uoči glasanja u UN, gdje je BiH jedini kandidat za nestalnu članicu iz svoje regije.

Ivo Miro Jović, bivši član Predsjedništva BiH i delegat u Domu naroda parlamenta BiH, rekao je da je lobiranje za nestalno članstvo u Savjetu bezbjednosti UN započelo još 2005. godine.

"Ovo putovanje imalo bi smisla samo ukoliko šef države želi da prisustvuje kada se bude glasalo o prijemu u nestalno članstvo. Nedavno je bila sjednica Generalne skupštine pa je bilo prilika da se na marginama razgovara o podršci BiH za nestalno članstvo. Znam da ću biti pogrešno shvaćen i politički i kao bivši član Predsjedništva zbog ovog kritikovanja, ali ovdje nema ni ekonomske ni političke opravdanosti za ponovno putovanje čak dvije delegacije", rekao je Jović.

Kako saznaju "Nezavisne novine", Alkalaj je u SAD od 10. do 21. oktobra, a u planu ima i put u Japan, a Komšić će sa suprugom i kćerkom boraviti u SAD od 11. do 23. oktobra ove godine.Osim boravka u Vašingtonu, gdje su najavljeni susreti sa kongresmenima i senatorima, Komšić planira da posjeti i udruženja bosanskohercegovačke dijaspore.

Predsjedništvo BiH odobrilo je platformu za djelovanje BiH u okviru Savjeta bezbjednosti UN, a MIP treba da je realizuje, zbog čega je osnovan i koordinacioni tim koji je trebalo da vodi kampanju.

Misija BiH kadrovski je ojačana diplomatama koje je Alkalaj angažovao po ugovoru o djelu, a mjesta nisu popunjena u skladu sa sistematizacijom.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE