• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tokom rata u BiH stradalo 99.000 ljudi

U Sarajevu će početkom novembra biti objavljena imena i prezimena svih 99.000 žrtava proteklog rata u BiH.

 Tokom rata u BiH stradalo 99.000 ljudi Izvor: MONDO

Direktor Istraživačko-dokumentacionog centra (IDC) Mirsad Tokača je za banjalučki "Glas Srpske" rekao da će 4. novembra u Sarajevu biti objavljena imena 99.000 žrtava proteklog rata, kao i pregledi događaja i lokacije na kojima su žrtve stradale, bilo od direktnih posljedica ratnih sukoba ili kao indirektne žrtve sukoba.

Prema njegovim riječima, ovim projektom stavlja se tačka na broj žrtava proteklog rata u BiH, a eventualna odstupanja u broju stradalih mogu biti plus ili minus jedan ili dva odsto.

Tokača je naveo da će projektom "Bosanski atlas zločina" koji je rezultat petogodišnjeg rada Istraživačko- dokumentacionog centra, biti stavljena tačka na mnogobrojne manipulacije brojem žrtvama.



On je istakao da Istraživačko-dokumentacioni centar trenutno raspolaže podacima o 99.000 poginulih u posljednjem ratu, od čega je 97.000 poginulo usljed direktnih uzroka rata u BiH, dok su dvije hiljade osoba registrovane kao indirektne žrtve rata.

Prema njegovim riječima, poražavajuće je to što u BiH do sada nije postojala baza podataka o tome ko, gdje i kako je poginuo u ratu od 1992. do 1995. godine.

"Ovi podaci u BiH se čuvaju kao tajna, a od toga koristi imaju samo oni koji su skloni manipulacijama. Kada je o ljudskim žrtvama riječ, "Bosanski atlas zločina" u suštini je riješio problem podataka o tome ko i gdje je nastradao, a sve to sa visokim stepenom tačnosti, ukazao je Tokača.

(Beta/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE