• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Radmanović: Mir i ravnopravnost uslov opstanka BiH

Autor SRNA

Potpredsjednik SNSD-a Nebojša Radmanović rekao je da je govor mržnje prva stvar koja se mora prevazići u Evropi i BiH da bi se moglo koračati naprijed, a mir i ravnopravnost su uslov opstanka i daljeg napretka BiH, EU i cijelog svijeta

 Radmanović: Mir i ravnopravnost uslov opstanka BiH Izvor: Vedran Ševčuk, mondo.ba
Izvor: Vedran Ševčuk, mondo.ba

Podsjetivši da je sutra Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma, Radmanović je istakao da je Evropa nastala na antifašizmu i "morala bi da se podsjeti toga i da se ponaša u skladu s tim" jer se govor mržnje može čuti i u EU, ali i širom BiH.

Radmanović je rekao novinarima danas u Banjaluci da ovaj međunarodni dan podsjeća na strašne događaje pred početak Drugog svjetskog rata, te izrazio žaljenje što se ni u EU, niti u BiH ne razgovara mnogo o tom danu.

On je naveo da je su okviru imigrantske krize širom Evrope podizane bodljikave žice koje predstavljaju asocijaciju na logore, zatvoren prostor i klaustrofobiju, a što ruši ideju ravnopravnosti svih ljudi, za šta se Evropa zalagala.

Potpredsjednik SNSD-a rekao je da treba iskoristiti sve mogućnosti koje je pružio Dejtonski mirovni sporazum da se on provodi dosljedno i da se obezbijedi ravnopravnost svih u BiH, što je važno za opstanak i napredak.

Radmanović je napomenuo da se danas, 20 godina nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma kojim je uspostavljen mir u BiH i koji je ponudio ravnopravnost, taj sporazum tumači na razne načine i pokušava se doći do njegove revizije, umjesto da se razmatra koliki je napredak ostvaren.

"Ovih dana u BiH su ponovo gosti oni koji su neovlašteno mijenjali taj sporazum i koji se zalažu za njegovu reviziju, iako svi koji su se malo bavili prošlošću znaju da su revizije međunarodnih sporazuma uvijek donijele zlo", istakao je Radmanović.

On je pozvao međunarodnu zajednicu da bude savjetodavni faktor, kako u BiH tako i u regionu, da prestane da nameće svoju volju i ode sa ovih prostora, uključujući visokog predstavnika.

Osvrćući se na današnje parlamentarne izbore u Hrvatskoj, Radmanović je ocijenio da izbori na području Balkana donose "tešku retoriku i poremete odnose".

"Nadam se da će današnji izbori doprinijeti demokratiji, da će predstavljati korak ka ravnopravnosti, uključujući ravnopravnost nacionalnih manjina, jezika i pisma, koja je potpuno poremećena u Hrvatskoj", poručio je Radmanović.

Govoreći o nedavno održanom sastanku u Bijeljini zvaničnika Republike Srpske sa velikodostojnicima Srpske pravoslavne crkve (SPC), Radmanović je rekao da SNSD pozdravlja smiren ton i ragovor na najvišem nivou i da sugeriše da se tako nastavi.

"Ovaj put je to bilo u saradnji sa Sinodom SPC, ali se nadamo da će se u budućnosti nastaviti i bez njih", rekao je Radmanović.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE