• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srbija za ukidanje OHR-a

Predstavnici Srbije na sastanku sa Karlom Biltom utvrdili saglasnost da se neće mijenjati Ustav BiH bez saglasnosti svih naroda.

 Srbija za ukidanje OHR-a Izvor: MONDO

Na sastanku šefa švedske diplomatije Karla Bilta sa predsjednikom Srbije Borisom Tadićem i srpskim ministrom inostranih poslova Vukom Jeremićem utvrđena je saglasnost o podršci Dejtonskom sporazumu, da se neće mijenjati Ustav BiH bez saglasnosti sva tri naroda u BiH, kao i da se ukine kancelarija OHR, a Beograd je odbio da podrži bošnjački zahtjev ukidanja entitetskog glasanja, piše "Blic".

Šef švedske diplomatije došao je u Beograd u subotu, 10. oktobra, da bi utvrdio najmanji mogući zajednički imenitelj između srpske i bošnjačke strane u BiH, rekao je za ovaj list izvor iz vrha Vlade Srbije.

Bilt je od Beograda zatražio, dodao je taj izvor, da razmotri mogućnost prihvatanja ukidanja entitetskog glasanja, a odgovoreno mu je da bi to ugrozilo dejtonske pozicije RS i da je to neprihvatljivo za srpsku stranu koja insistira na odbrani RS.

Šefa švedske diplomatije objasnio je Tadiću i Jeremiću da bošnjačka strana prihvata zahtjev RS da se do kraja godine ukine Kancelarija visokog predstavnika u BiH, ali da ga uslovljava ukidanjem entitetskog glasanja.

Prema Biltovim riječima, Bošnjaci traže da se uvede demokratski princip donošenja odluka u državi i nacionalnim korporacijama, što znači da predstavnici u vlasti budu birani prema procentualnoj zastupljenosti, a s obzirom na to da su Bošnjaci u većini, ovo bi podrazumjevalo i njihovu veću vlast.

"Sastanak je bio pozitivan i nije bilo pritisaka bilo kog tipa" - prenio je utisak sa sastanka izvor blizak vrhu vlasti.

Bilt je došao bez konkretnog prijedloga na papiru, a činjenica da je u Beograd doputovao sa svojom porodicom, sa kojom je kasnije i prošetao Kalemegdanom, dodatno je relaksirala prijateljske razgovore i konsultacije sa najvišim državnicima Srbije, navodi "Blic".

Ministar spoljnih poslova Švedske, koja predsjedava EU, objavio je na svom internet blogu da je u subotu, 10. oktobra, posjetio Beograd i razgovarao sa predsjednikom Srbije Borisom Tadićem i šefom diplomatije Vukom Jeremićem. O sadržaju tih razgovora Bilt je napisao samo da je bilo riječi o različitim preprekama u evropskim integracijama na Balkanu.

U kabinetu predsjednika Srbije rečeno je da "ne mogu ni da potvrde niti da demantuju" navode o Biltovoj nenajavljenoj posjeti Beogradu, a informaciju o njegovim razgovorima nije bilo moguće dobiti ni u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije. U Beogradu je u subotu, dan poslije sastanka lidera političkih stranaka BiH sa zvaničnicima EU i SAD u Butmiru, boravio i premijer RS Milorad Dodik.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE