• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ima li izlaza iz "bosanskog ćorsokaka"?

Urednik lista "Fajnenšel tajms" za istočnu Evropu Stefan Vagstil ocijenio je da za "višestruke ćorsokake" u BiH i ne postoji lako rješenje.

 Ima li izlaza iz "bosanskog ćorsokaka"? Izvor: MONDO

Vagstil je, povodom sastanka političkih lidera BiH sa zvaničnicima EU i SAD, održanog u petak u vojnoj bazi Butmir kod Sarajeva, istakao da je to što su evropski blok i SAD liderima Bosne dali deset dana da riješe nesuglasice pokazuje njihovu nadu, prije nego očekivanje da će se to i desiti.

Butmirski razgovori bi, naveo je on, za rezultat mogli da imaju "neku deklaraciju, ili možda skromno poboljšanje nespretnih mehanizama putem kojih Bošnjaci, Hrvati i Srbi saradjuju, ali neće mnogo izmijeniti podjeljenu stvarnost ove zemlje".

Velike sile, preporučuje Vagstil, "moraju da nastave da podržavaju napredak koliko god mogu", a medjunarodni predstavnik bi trebalo uskoro da bude povučen samo ukoliko se SAD i EU slože da ne postoje "osnovani rizici".

Sljedeće što bi Brisel morao da uradi, smatra on, jeste da pozitivno reaguje na zahtjev BiH za uspostavljanje bezviznog režima, što bi, naročito mladima u ovoj zemlji, "pomoglo da za sobom ostave istorijske mržnje i razviju otvorenije stavove".

Vagstil upozorava da na oprezu moraju da budu i medjunarodne finansijske institucije, s obzirom na to da BiH, sa 4,5 miliona stanovnika, nije potrebno mnogo novčane pomoći u poredjenju sa drugim privredama pogodjenim globalnom krizom, dok bi, ako joj se ne pomogne dovoljno, posledice mogle da budu veće nego drugde.

"Činjenica da je, skoro 14 godina od okončanja rata, Bosni i dalje potrebno toliko podrške trebalo bi da one koji se bave izgradnjom država širom svijeta navede na razmišljanje", smatra ovaj novinar.

"Ako se jedna evropska država sa izgledima na članstvo u EU i NATO-u bori da prevazidje svoju prošlost, čemu mogu da se nadaju zemlje koje izlaze iz rata u manje stabilnim dijelovima sijveta", pitanje je koje Vagstil postavlja na kraju komentara.

(Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE