• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Interpol: Ni riječi o Dobrovoljačkoj

Direktor federalne Uprave policije Zlatko Miletić, poslije zasjedanja Interpola izjavio da nije bilo razgovora o "slučaju Dobrovoljačka".

 Interpol: Ni riječi o Dobrovoljačkoj  Izvor: MONDO

Miletić je izjavio Srni da se na zasjedanju Generalne skupštine Interpola u Singapuru nije govorilo o povlačenju optužnica koje se odnose na slučaj "Dobrovoljačke ulice" u Sarajevu i dodao da ovaj slučaj "stoji kako stoji".

"Očito je da ovaj problem nemamo samo mi. Koliko sam ja saznao, sa ovakvim i sličnim problemima suočava se još šest zemalja. Međutim, na ovoj Generalnoj skupštini nije donesena bilo kakva odluka. Ona je odgođena za narednu godinu, tačnije, u narednih 12 mjeseci treba da bude pronađeno neko rješenje", rekao je Miletić.

On je podsjetio na stav Interpola da postupa po zahtjevu različitih tribunala i Savjeta bezbjednosti UN, kao i po zahtjevima pojedinih zemalja, samo u slučajevima kada neka zemlja protestuje u odnosu na ono što radi.

"Interpol će u budućnosti stajati iza te politike, ali će neko morati da riješi taj problem", izjavio je Miletić.

Interpol je ukinuo "crvene potjernice" koje je protiv 19 državljana BiH raspisala Srbija zbog napada na kolonu JNA 2. maja 1992. godine u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, kada su ubijena 42, ranjena 73, a uhapšeno 215 lica.

Potjernice su ukinute nakon što se bivši ministar bezbjednosti BiH Tarik Sadović, bez konsultacija sa Savjetom ministara i parlamentom BiH, angažovao na njihovom osporavanju.

Sadović je generalnom sekretaru Interpola Ronaldu Noblu predočio pravnu dokumentaciju o "Dobrovoljačkoj" u kojoj je presudan dokument bila odluka tadašnjeg glavnog tužioca Haškog tribunala Karle del Ponte koja je ovaj slučaj vratila u nadležnost BiH, a za pojedine osobe sa liste dala saglasnosti "B" i "C", što znači da protiv njih nema dokaza, odnosno da je potrebna dodatna istraga.

Na listi osumnjičenih za počinjeni zločin u Dobrovoljačkoj ulici, između ostalih, nalaze se dvojica ratnih članova Predsjedništva BiH Ejup Ganić i Stjepan Kljujić, te generali Armije BiH Jovan Divjak i Hasan Efendić. Među osumnjičenim su i policijski komandanti Jusuf Pušina i Dragan Vikić. (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE