• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kurkulas: Izvještaj o BiH negativan

Šef Delegacije Evropske komisije u BiH Dimitris Kurkulas smatra da izjveštaj o napretku BiH u procesu pridruživanja EU nije pozitivan za ovu zemlju.

 Kurkulas: Izvještaj o BiH negativan Izvor: MONDO

U njemu je, kaže Kurkulas, iznesen i ostvaren ostvaren ograničeni napredak.

"Ako pročitate izvještaj stranu po stranu i poglavlje po poglavlje vidjećete da u većini oblasti Evropska komisija kreće sa procjenom da je učinjen ograničen napredak, ili da uopšte nema napretka", ukazao je Kurkulas.

On je istakao da procjena "ograničeni napredak" nije ohrabrujuća za BiH, kada se uporedi sa izvještajima Evropske komisije za druge zemlje u regionu koji su, takođe, danas objavljeni.

"Izvještaj o napretku BiH sveobuhvatan je i veoma koristan instrument, koji vlasti ove zemlje mogu upotrijebiti da racionaliziraju aktivnosti u narednim sedmicama i mjesecima ako žele ubrzati evropski proces", rekao je Kurkulas.

On je naveo da izvještaj za period od oktobra 2008. do septembra ove godine predstavlja neku vrstu presjeka šta je BiH postigla, a šta nije uspjela da učini u oblasti evropskih integracija.

"Izvještaj pokriva sve sektore koji su relevantni za evropske interacije i podijeljen je na tri dijela koja se odnose na političke i ekonomske kriterijume, te evropske standarde", pojasnio je Kurkulas.

Kada je riječ o političkim kriterijumima, Kurkulas je istakao da je u izvještaju navedeno da su ispunjeni određeni uslovi i ciljevi potrebni za tranziciju OHR-a ka Kancelariji specijalnog predstavnika EU, te da je Ustav BiH izmijenjen u dijelu koji se odnosi na Brčko distrikt.

"To je pozitivan dio. Takođe, zadovoljavajućom je ocijenjena saradnja sa Haškim tribunalom i procesuiranje ratnih zločina pred Sudom BiH", kaže Kurkulas.

On je napomenuo da se u izvještaju navodi da je usvojena Strategija akcinog plana za borbu protiv korupcije i Zakon o borbi protiv korupcije na nivou BiH, te da su to pozitivna mišljenja odnose na političke kriterijume.

"Izvještaj ohrabruje vlasti BiH da poboljšaju političku klimu i ubzraju reforme, te da se radi na stvaranju konsenzusa u smislu puta kojim treba ići u budućnosti. Ohrabruje se država da nastavi sa aktivnostima u vezi sa ustavnim promjenama i poboljšanjem funkconisanja vlasti na državnom nivou, kako izvršne tako i pravosudne, te da se ubrzaju pripremu za popis stanovništva za 2012. godinu", rekao je šef Delegacije Evropske komisije u BiH.

On je ukazao da su potrebne veće aktivnosti radi sprečavanja političkih uplitanja, naročito prilikom imenovanja.

Kurkulas je naveo da nedostaje kompatibilnost ustavnog sistema BiH i Evropske konvencije o ljudskim pravima, te istakao da je potrebno prekinuti sa praskom "dvije škole pod jednim krovom" i usvojiti Strategiju za povratak.

Kada je riječ o ekonomskim kriterijumima, Kurkulas ističe da je u izvještaju navedeno da je finansijska i monetarna stabilnost očuvana u BiH, te da je Centralna banka BiH reagovala na adekvatan način da se limitiraju posljedice međunarodne ekonomske krize.

"Aranžmani valutnog odbora uživaju veliki kredibilitet, ali ohrabrujemo BiH da poboljša kvalitet i održivost javnih finansija. To je jako bitno za ispunjavanje ekonomsiih kriterijuma i za sporazum sa Međunarodnim monternim fodnom da se poboljša kvalitet javne potrošnje i poslovno okruženje", kaže Kurkulas.

Kada je riječ o evropskim standardima, Evropka komisija smatra da primjena Privremenog sporazuma sveobuhvatna i zadovoljavajuća u oblastima carina i poreza.

"BiH je prvi put pridružena Sedmom okvirnom sporazumu za istraživanje i razvoj što otvara mogućnost naučnicima u BiH da učestvuju u važnim projektima", rekao je Kurkulas.

Izvještaj u oblasti evropskih standarda ohrabuje BiH da uradi još puno toga u oblasti zaštite životne sredine, energetike i da se obezbjedi adekvatno funkcionisanje Elektroprenosa, te reforma u gasnom sektoru, istakao je šef Delegacije Evropske komisije.

Kurkulas je ukazao i na nedostatak napretka u imenovanju direktora Regulatorne agencije za komunikacije i očuvanju njene nezavisnosti.

On je naglasio i napredak u ispunjavanju uslova iz Mape puta ističući da, to ne znači da su svi uslovi ispunjeni.

"Vjerujemo da je BiH ostvarila značajan napredak u posljednjih par mjeseci. Usvojeni su neki podzakonski akti koji specificiraju izdavanje vize a faza testiranja izdavanje biometrijskih pasoša je započeti", rekao je Kurkulas i dodao da se ohrabuje zemlja da se uhvati u koštac sa ostalim uslovima iz Mape puta.

On je izrazio uvjerenje da bi BiH mogla da uradi puno više sa fokusom na političke prioritete jer sv svi fokusiraju na političku problematiku.

Kurkulas je poručio da je došlo vrijeme da se BiH od dejtonske okrene ka briselskoj eri, te da se stvore uslovi u kojim OHR više neće biti potreban.

"Potrebne su i promjene institucionalnog okvira da bi zemlja postala demokratičnija, efikasnija i održivija. Institucije moraju funkcionisati efektivno prije nego što Evropska komisija preporuči kandidatski status", rekao je Kurkulas.

Kada je riječ o ustavnim promjenama, šef Delegacije Evropske komisije je rekao da međunarodna zajednica neće nametati nikakvu internu strukturu države.

"Nivo centralizacije ili decentralizacije je na vama da odlučite. Mi možemo samo da prihvatimo obaveze i obećanja na državnom nivou i to važi za sve zemlje, jer postoje različiti modeli internih struktura i država članica EU", rekao je Kurkulas.

Govoreći o procesu koji je započeo u Butmiru, Kurkulas je istakao da bi njegov uspješan završetak pospješio tranziciju OHR-a i ustavne promjene što je važno da BiH dobije kandidatski status.

"Ukoliko taj proces bude uspješan biće glavna prekretnica puta ove zemlje ka EU i ne toliko pozitivnom izvještaju. Mi smo, ipak, optimisti da BiH može ubrzati taj proces i da može učiniti krupne korake ka evropskim integracijama", rekao je šef Delegacije Evropske komisije.

On je naglasio da je na političkim liderima BiH sada da izbjegnu da zemlja zaostane za drugim zemljama regiona koje su potencijalni kandiatai za EU.

Šef Delegacije Evropske komisije u BiH prethodno je danas uručio predsjedavajućem Sajveta ministara BiH Nikoli Špiriću izvještaj Evropske komisije o napretku koji je BiH postigla u ovoj godini i godišnju strategiju o proširenju EU. (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE