• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Incko: Bez priče o ratu!

Visoki predstavnik u BiH kaže da je bezbjednosna situacija u zemlji stabilna i poručio da bi svaku priču o sukobima hitno trebalo stopirati.

 Incko: Bez priče o ratu! Izvor: MONDO

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko rekao je da se radi na tome da se OHR preinači u kancelariju specijalnog izaslanika EU, pa tako i na povlačenju međunarodnih trupa.

Bilo bi dobro, dodao je, da taj process uslijedi tek tri do šest mjeseci nakon zatvaranja OHR-a.

Incko je rekao da je, prema ocjeni eksperata, bezbjednosna situacija u BiH već više godina veoma stabilna i da ne postoji opasnost od novih oružanih sukoba.

Odgovarajući na konstataciju austrijskog dnevnika ''Prese'' da je diskusija o povlačenju trupa prvenstveno ''kod Bošnjaka probudila stare strahove, te da se mnogi čak pribojavaju novog rata'', Incko je rekao da ''riječ rat treba po svaku cijenu izbjeći''.

"Međutim, naravno da prisustvo EUFOR-a obično stanovništvo želi kao garanciju mira, ali, takođe, i zbog bolje političke klime. Zna se da bi, ukoliko dođe do bilo kakvog problema, EUFOR mogao da djeluje'', ukazao je Incko i dodao da, u poređenju sa 1996. godinom, danas stanje izgleda mnogo bolje, navodeći da su tada bilo de fakto tri vojske i niko nije mogao da zamisli da će jednom biti zajedničko Ministarstvo odbrane.

Incko je naglasio da se politička kriza posljednjih nedjelja zaoštrila, te da su zato pregovori o novom Ustavu tako važni.

Govoreći o kritikama EU da BiH ne uspijeva da donese novi ustav, Incko je istakao da je vrijeme za dalje korake i da je cilj da se BiH pokrene od Dejtona u pravcu Brisela, a dejtonska logika zamijeni EU logikom.

"Dejton je prije svega okončao rat i patnju ljudi. Međutim, to je bilo prije 14 godina. Sada je vrijeme za dalje korake. Nadam se da je to jasno i političarima u BiH", istakao je Incko.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE