• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Izmijenjeni Ustav do marta iduće godine?

SAD i EU očekuju da će 20. i 21. oktobra u Sarajevu biti postignut dogovor o izmjenama Ustava BiH.

 Izmijenjeni Ustav do marta iduće godine? Izvor: MONDO

Istovremeno, ne očekuju nastavak pregovora o toj temi, piše "Blic", pozivajući se na dobro obaviještene diplomatske izvore.

List navodi da predstavnici SAD i EU, koji su uključeni u pregovore, ističu da rezultat sastanka u Butmiru ne mora da bude pisani dokument, ali da mora da postoji paket dogovora koji će biti sproveden najkasnije do marta 2010. godine.

Američki i evropski predstavnici poručili su pregovaračima iz redova Bošnjaka i Srba da BiH mora da govori jednim glasom prema EU i da bude efikasna država koja mora da sprovede ono što obeća.

Za to su potrebne izmjene Ustava BiH uz garantovano postojanje jedne države i dva entiteta, pri čemu RS ni na koji način ne bi bila ugašena, rekao je sagovornik lista blizak pregovaračima.

"Blic" navodi da su sa izaslanicima SAD i EU, koji su u srijedu boravili u Beogradu, razgovarali ministar inostranih poslova Srbije Vuk Jeremić i savjetnik predsjednika Srbije za inostrane poslove Jovan Ratković.

"Srpska strana se interesovala da li se smatra pregovaračima u procesu. Kada su dobili negativan odgovor, oni su poslije predloženog paketa mjera odbili da iznesu svoj stav upućujući ih za sve na RS. Ono što je Beogradu bilo bitno da čuje, jeste da se ni na koji način neće ukidati entitetsko glasanje", rekao je sagovornik lista.

Izaslanici SAD i EU sastali su se i sa premijerom RS i liderom SNSD-a Miloradom Dodikom u Banjaluci i taj sastanak je trajao tri i po sata, a jedina ocjena jeste da je bio konstruktivan, navodi isti list.

Istovremeno, ambasador SAD u BiH Čarls Ingliš smatra da bi ustavna reforma u BiH propala u samom startu ukoliko bi se u nastavak pregovora uključilo i pitanje entitetskog glasanja.

“Insistiranjem na ukidanju entitetskog glasanja i nastojanjima da se dobiju ‘najbolja rješenja’ izgubila mogućnost da se postignu ‘dobra rješenja’”, kaže Ingliš.

"Naš je stav da dođemo do onoga što je potrebno da bi se BiH sada popela na sljedeći nivo", istakao je Ingliš i dodao da će rasti obim reformi koje bi trebalo da se provedu i koje postaju obavezne kada BiH počne pregovore sa EU i počne otvarati odjeljak po odjeljak.

Prema njegovim riječima, BiH mora uskladiti svoje propise i zakone sa EU, tako da kao rezultat toga, manje važna postaju pitanja koja se tiču blokada, prenosi sarajevsko "Oslobođenje".

"Hajde da to uradimo na taj način da u ovoj fazi prestanemo sprečavati kretanje BiH naprijed time što ćemo insistirati da pravda bude zadovoljena i da se sada i odmah riješe sva pitanja, jer takva vrsta pristupa sigurno garantuje neuspjeh. Bolje je da napravimo mali uspjeh nego ogroman neuspjeh", naglasio je Ingliš.

On je rekao da američki i evropski stručnjaci koji učestvuju u pregovorima o ustavnim reformama sa političkim liderima BiH, rade na stvaranju i kreiranju prijedloga koji se tiču čitavog niza pitanja u BiH, te da su oni korektni i izbalansirani.

"To su prijedlozi koji su urađeni tako da ne predstavljaju prijetnju nikakvim fundamentalnim interesima bilo koje pojedinačne grupe u BiH", istakao je Ingliš.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE