• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SB UN: BiH umjesto Hrvatske

BiH je među pet novih nestalnih članica Savjeta bezbjednosti UN koje će u četvrtak izabrati Generalna skupština UN.

 SB UN: BiH umjesto Hrvatske Izvor: MONDO

Generalna skupština UN bira pet novih nestalnih članica Savjeta bezbjednosti UN. S obzirom da ima samo pet kandidata ove godine nema neizvjesnosti oko izbora.

Osim BiH, u Savjet ulaze Brazil, Nigerija, Gabon i Liban, i ove zemlje će 1. januara naredne godine zamijeniti Hrvatsku, Kostariku, Burkinu Faso, Libiju i Vijetnam.

U izvještaju Savjeta bezbjednosti UN o pripremama za izbore navodi se da je za mjesto nestalne članice Savjeta iz grupe zemalja istočne Evrope jedini kandidat BiH, nakon što se Poljska povukla početkom 2008. godine. Kandidaturu BiH potvrdila je istočnoevropska grupa u UN 28. januara.

BiH mora da dobije više od 128 glasova glasova podrške od ukupno 192 zemlje članice Generalne skupštine UN da bi bila izabrana u prvom krugu glasanja.

Kandidaturu BiH, koja nikada nije bila članica Savjeta bezbjednosti, u maju je podržala Organizacija islamske konfrencije, a na mjestu istočnoevropske članice naslijediće Hrvatsku.

Stalna misija BiH pri UN organizovala je povodom glasanja u Generalnoj skupštini prijem za predstavnike diplomatskog kora, koji je otvorio ambasador Ivan Barbalić, stalni predstavnik BiH pri UN, a prisutnima se tom prilikom obratio predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić.

U Njujorku se nalazi i ministar spoljnih poslova BiH Sven Alkalaj, koji će prisustvovati glasanju u Generalnoj skupštini UN.

Izbor novih članica može otvoriti i neka proceduralna pitanja u periodu 2010/11. godine, navodi se u izvještaju Savjeta bezbjednosti UN o pripremama za izbore.

Kandidat azijske grupe je Liban, Latinske Amerike i Kariba je Brazil, dok je afrička grupa, koja ima pravo na dva kandidata, istakla Nigeriju i Gabon.

Pet nestalnih članica Savjeta bezbjednosti ima dvogodišnji mandat i biraju se prema regionalnom načelu, a s obzirom da ove godine ima samo pet kandidata nema neizvjesnosti u vezi sa izborom.

U sjedištu Ujedinjenih nacija biće riječi o Kosovu!

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE