• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BiH bez podrške za "bijeli šengen"?

Ukidanje viza građanima BiH tema je za polovinu naredne godine, rekao je evropski komesar za proširenje Oli Ren u obraćanju evroparlamentarcima.

 BiH bez podrške za "bijeli šengen"? Izvor: MONDO

Iz ove Renove izjave proizilazi da Evropska komisija za sada nije spremna da BiH i Albaniju stavi na bijelu šengensku listu, već da ostaje na pozicijama od 15. jula, kad su samo tri zemlje regiona uvrštene na tu listu koja će njihovim građanima omogućiti slobodno putovanje kada budu ispunjeni standardi, javlja dopisnik Srne iz Brisela.

Suprotno ranijim najavama, Srna iz pouzdanih izvora saznaje da ni u Evropskom parlamentu ne postoji saglasnost o podršci zahtjevu koji je definisala parlamentarka iz Slovenije Tanja Fajon, a čiji je cilj ubrzanje liberalizacije viznog režima.

Iako je dogovor bio vrlo blizu, a neki su smatrali i da je postignut, u četvrtak ujutro se iz tona diskusije nekih hrišćanskih demokrata moglo razumjeti da to još nije slučaj i da nije sigurno da će cijeli Evropski parlament dati podršku da se i BiH uslovno stavi na bijelu listu.

Ako BiH zakasni i procedura bude pokrenuta ponovo, građani bi dobili mogućnost slobodnog putovanja godinu i po poslije državljana Srbije, Crne Gore i Makedonije.

U pitanju koje je postavila Renu, Fajonova je sugerisala da ne bi bilo fer ako se pitanje vizne liberalizacije tretira kao dio butmirskih dogovora.

Ren je odgovorio da smatra da je od velikog značaja i "jedino pošteno" da "zemlja koja je toliko propatila u devedesetim godinama dobije mogućnost slobodnog putovanja, što bi, pomoglo razvoju civilnog društva."

Evropski komesar za proširenje je dodao da su butimirski razgovori od navjećeg mogućeg značaja za zemlju i da će njihov uspjeh pogurati BiH naprijed u svakom pogledu.

Srna prenosi da će Ren doći u Sarajevo u ponedjeljak, 19.oktobra, kako bi ga politički lideri u BiH obavijestili o napretku koji su postigli uoči nastavka butmirskih razgovora, saznaje SRNA u Briselu.

"Dali smo sve od sebe da lideri u BiH shvate važnost ovog istorijskog trenutka. Mi im nudimo jako bogat paket i politički lideri u BiH moraju biti svjesni da se ovakva prilika više neće tako brzo ukazati. Ovakvu političku inicijativu nećemo više tako brzo ponoviti", rekao je Ren u izjavi za Srnu.

Navodeći da su za godinu dana izbori, Ren je istakao da lideri u BiH "ovu šansu ne smiju ispustiti iz ruku".

"Naša je poruka - sad je vrijeme da se pokrenete s mrtve tačke. Nemojte ispustiti ovu šansu iz ruku. Napravite korak u pravom smjeru, kapitalizirajte vi na ovome", rekao je komesar EU.

Prethodno, tokom diskusije u Evropskom parlamentu, koja se razvila iz Renove prezentacije godišnjih izvještaja o napretku kandidata i potencijalnih kandidata, nekoliko puta spomenti su i butmirski razgovori.

Evroparlamentarci svih partijskih opredjeljenja željeli su čuti pojedinosti, kao i komentar na bojazan nekih da nema velikog napretka, pa i da butmirski razgovori nisu dobro pripremljeni.

"EU preduzimamo velike napore na nivou Predsjedništva Unije, Evropske komisije, Savjeta EU, kao i najvišeg nivoa SAD da unaprijedimo situaciju. Ustavne promjene koje tražimo neće biti revolucionalne, nego će biti evolucija i poštivanje Dejtonskog sporazuma", rekao je Ren.

Kad BiH jednog dana preda zahtijev za članstvom u EU, objasnio je on, tada će Evropska komisija dati svoj avi/avis, odnosno Mišljenje da li je podobna da joj se dodijeli status kandidata.

"U tom dokumentu, aviju, deklarisaćemo se kakve ustavne promjene, evolutivno, očekujemo od BiH. Od apsolutne je važnosti da u pitanjima koje se tiču EU postoji saglasnost u cijeloj zemlji", rekao je Oli Ren.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE