• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srbija gradi gasovod kroz RS!

Kompanija "Srbijagas" je najavila da će izgraditi gosovod kroz RS koji će ići do Banjaluke, a jedan krak gasovoda trebalo bi da vodi do Sarajeva!

 Srbija gradi gasovod kroz RS! Izvor: MONDO

"Srbijagas" treba da preuzme koncesiju za izgradnju gasovoda kroz Republiku Srpsku koji će ići do Banjaluke i čiji će kapacitet biti 1,2 milijarde metara kubnih gasa godišnje, izjavio je direktor ovog preduzeća Dušan Bajatović.

"Jedan krak tog gasovoda trebalo bi da vodi do Sarajeva", rekao je Bajatović na konferenciji za novinare na Beogradskom sajmu.

On je istakao da je "Srbijagas" obezbijedio dovoljne količine gasa za predstojeću sezonu grijanja i da će u slučaju da dođe do gasne krize, potrošači u Srbiji biti 60 dana snabdijevani gasom iz skladišta ovog energenta.

Bajatović je rekao da će iz Banatskog dvora biti obezbijeđeno 300 miliona metara kubnih gasa, a iz skladišta u Mađarskoj još 200, što će omogućiti isporuku od minimalno osam miliona kubika gasa dnevno za domaćinstva, daljinske sisteme grijanja i za najvažnije industrijske potrošače.

On je naveo da će danas biti parafiran ugovor o skladištenju 200 miliona kubika gasa u Mađarskoj, a da će taj ugovor, čija je vrijednost 72 milona evra, biti potpisan do kraja sedmice.

"Prilikom posete predsednika Srbije Borisa Tadića Budimpešti, dobili smo garancije Mađarske da neće biti nikakvih problema za isporuku rezervnih količina gasa našoj zemlji", istakao je Bajatović.

On je dodao da je juče u Austriji parafiran i ugovor o formiranju zajedničkog preduzeća za Banatski dvor, Srbije i Gasproma, te da će on najvjerovatnije biti potpisan 20. oktobra, prilikom posjete ruskog predsjednika Dmitrija Medvedeva Srbiji.

Bajatović je rekao da se razmatra i mogućnost smanjenja cijena gasa za domaćinstva, ističući da je "Srbijagas" direktno zainteresovan za niže cijene i veću isporuku gasa, a da taj dogovor mora da bude postignut između Vlade Srbije, "Srbijagasa" i Agencija za energetiku Srbije.

Prema njegovim riječima, u toku su i pregovori sa Gaspromom o isporuci neophodnih količina gasa Srbiji za sljedeću godinu, a ugovor o isporuci tog gasa biće potpisan u novembru.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE