• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BiH izabrana za članicu Savjeta bezbjednosti UN

Bosna i Hercegovina izabrana je u četvrtak za nestalnu članica Savjeta bezbjednosti UN, za period 2010-2011.

 BiH izabrana za članicu Savjeta bezbjednosti UN Izvor: MONDO

Za nestalne članice Savjeta bezbjednosti, pored Bosne i Hercegovine izabrani su i Liban, Nigerija, Gabon i Brazil, saopštio je predsednik Generalne skupštine UN Ali Triki.

Ministar inostranih poslova Austrije Mihael Špindeleger čestitao je BiH, Brazilu, Gabonu, Libanu i Nigeriji na izboru za članice Savjeta bezbjednosti UN.

"Austrija se raduje budućoj saradnji u ovom visokom organu UN", rekao je ministar Špindeleger u svom prvom reagovanju na objavljivanje rezultata izbora u Generalnoj skupštini UN.

Ministar je izbor uzeo kao povod i da zahvali članicama koji će istupiti iz Savjeta bezbjednosti krajem godine.

"Burkina Faso, Kostarika, Hrvatska, Libija i Vijetnam pokazali su se kao veoma konstruktivni partneri u Savjetu bezbjednosti", istakao je on.

Austrija je 17. oktobra 2008. godine u Savjetu bezbjednosti izabrana biće u ovom tijelu 2009 i 2010. godine.

U novembru 2009. godine Austrija preuzima predsjedavanje u ovom tijelu.

Savjet bezbjednosti UN ima 15 članica od kojih su pet stalne - Francuska, Velika Britanija, SAD, Kina i Rusija, a 10 se bira na period od dvije godine.

Nestalne članice biraju se po regionalnom principu - Afrika ima tri mjesta, Azija, Latinska Amerika sa Karibima i zapadna Evropa zastupljene su sa po dva člana, a istočnoj Evropi pripada jedna stolica.

Takođe, vodi se računa da među nestalnim članicama Savjeta bezbjednosti UN uvijek bude jedna arapska zemlja, iz Azije ili Afrike.

Članstvo Savjeta bezbjednosti UN obnavlja se svake godine, sa po pet novih zemalja.

Neparnih godina u Savjet bezbjednosti UN ulaze po jedna zemlja iz Afrike, Azije i Latinske Amerike i dvije iz zapadne Evrope, a parnih godina dvije zemlje iz Afrike i po jedna iz Azije, Latinske Amerike i istočne Evrope.

Parna godina je početak mandata i za arapsku članicu.

Za izbor nove članice Savjeta bezbjednosti UN potrebna je dvotrećinska većina do koje se dolazi tajnim glasanjem.

Glasanje koje je održano na plenarnoj sednici Generalne skupštine UN odvijalo se bez iznenađenja pošto su te zemlje bile jedini kandidati za pet upražnjenih mjesta u njihovim odgovarajućim geografskim grupama.

U geografskoj grupi Evrope BiH je izabrana sa 183 glasa. U grupi Azije Liban je dobio 180 glasova, a u grupi Afrike Gabon i Nigerija su dobile 184 odnosno 186 glasova. U grupi Latinske Amerike, Brazil je dobio 182 glasa.

Jedna zemlja može više puta biti članica Savjeta bezbednosti UN ali ne za redom. Najviše puta u Savjet bezbjednosti UN birani su Japan i Brazil - po devet puta.

Bivša Jugoslavija birana je u Savjet bezbjednosti UN četiri puta, a od zemalja nastalih njenim raspadom mjesto u tom tijelu imale su prije BiH Slovenija (1998/1999) i Hrvatska (2008/2009).

Kao članice Savjeta bezbjednosti UN, BiH i Liban naći će se u poziciji da tokom dvogodišnjeg mandata budu istovremeno predmet rasprave najmoćnijeg tijela svjetske organizacije.

Nove članice Savjeta bezbjednosti UN zamijeniće od 1. januara 2010. Burkinu Fasu, Kostariku, Hrvatsku, Libiju i Vijetnam.

Pridružiće se predstavnicima Austrije, Meksika, Japana, Turske i Ugande čiji mandat traje do 1. januara 2011. (Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE