• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Radmanović na sastanku s Inglišom

Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Nebojša Radmanović sastao se u petak sa američkim ambasadorom u BiH Čarlsom Inglišom.

 Radmanović na sastanku s Inglišom Izvor: MONDO

Radmanović je ponovio je svoj raniji stav da ukupan put BiH prema Evropskoj uniji nije sporan, ali i svoj negativan stav o tome što proces mogućih promjena ne ide kroz institucije BiH.

On je u razgovoru sa američkim ambasadorom u BiH Čarlsom Inglišom u Banjaluci izrazio razumijevanje za potrebu intenziviranja procesa koji vode prema EU, u okviru tekućih razgovora, ali i neslaganje s načinom provođenja tog procesa.

Radmanović je ponovio da u BiH postoje neslaganja o mnogim od pitanja o kojima se razgovara, dodajući da će biti potrebno uložiti mnogo napora da se postigne zadovoljavajuće kompromisno i uravnoteženo rješenje.

Ingliš je Radmanovića informisao o elementima razgovora na Butmiru i radu ekspertskih timova, bez ulaženja u pojedine detalje.

On je istakao da proces razgovora pokazuje zainteresovanost SAD za BiH, ali i svojevrsnu zabrinutost za stanje u BiH u pogledu daljeg napretka u unutrašnjim reformama i evroatlantskim integracijama.

On je ponovio da SAD nastoje posredovati kako bi se postigao neophodan sporazum svih strana, zasnovan na kompromisima. Prema njegovim riječima, sada je prilika da se uz pomoć SAD i EU pronađe kompromisno rješenje o nizu pitanja koja bi omogućila ubrzano kretanje BiH prema evroatlantskim integracijama.

Ingliš je izrazio optimizam u pogledu tekućih razgovora i nadu da će njihov pozitivan ishod dati novi impuls ukupnom napretku BiH, saopšteno je iz kabineta člana Predsjedništva BiH iz RS.

Ingliš je izjavio da nije vrijeme da se u BiH ukine entitetsko glasanje, ali nije odbacio mogućnost da to pitanje bude jedna od tema nastavka "butmirskih razgovora".

On je kazao da se SAD slažu sa Evropskom i Venecijanskom komisijom da entitetsko glasanje blokira rad institucija.

"Kada je Venecijanska komisija prije četiri godine iznijela svoj zaključak da entitetsko glasanje predstavlja smetnju, takođe je saopštila da politička situacija nije takva da bi se to promijenilo", kazao je Ingliš za banjalučku Alternativnu televiziju (ATV).

On je ocijenio da je politička situacija u BiH osjetljivija danas nego prije četiri godine.

Ambasador je kazao da će u razgovoru političkih lidera iz BiH sa predstavnicima SAD i EU u Butmiru 20. oktobra biti razmotrena pitanja koja je pokrenula Evropska komisija u vezi sa ljudskim pravima, i pitanja koja treba da obezbede kompetencije državi da bi vodila BiH u pregovore sa EU.

"Takođe, na dnevnom redu je pitanje efektivnosti države u procesu odlučivanja", naveo je Ingliš.

Prema njegovim riječima, u nastavku razgovora u Butmiru pojaviće se i detaljan paket ustavnih promjena.

Ingliš je još kazao da između SAD i EU koje su zajedno pripremile taj paket, ne postoje razlike prema BiH.

"Dokument nije predstavljen u Butmiru 9.oktobra, jer je veoma detaljan, a u detaljima se lako pogriješi", naveo je on.

Komentarišući tvrdnju premijera RS Milorada Dodika da je predstavnicima SAD i EU saopštio da će tražiti da u Ustav BiH bude ugrađeno pravo entiteta na referendum, američki ambasador je kazao da SAD priznaju BiH kao suverenu državu, čiji se teritorijalni integritet ne može dovesti u pitanje. (MONDO/agencije)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE