• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Doris Pak: BiH tako (ne)važna

Evropska parlamentarka Doris Pak ne može da shvati šta to sebi “umišljaju lideri u BiH.”

 Doris Pak: BiH tako (ne)važna Izvor: MONDO

Nije joj jasno, kaže, kako ne mogu da shvate težinu trenutka i važnost američko-evropske uloge u posljednjim pregovorima.

U intervjuu za Srnu otklanja trenutnu i jedinu bojazan Srpske, pojašnjavajući  da u butmirskim razgovorima "niko neće nikome ništa uzeti!

“Ništa neće da bude oduzeto ni RS ni FBiH. Republika Srpska je jedan stub države BiH bez kojeg se ne može”, rekla je Pak za Srnu.

Ipak, kaže da nije sigurna da lideri u BiH u potpunosti razumiju kontekst ovog trenutka.

“Nisam sigurna da razumiju šta to znači da je potpredsjednik Amerike lično došao u Sarajevo i sreo se s njima. Imam utisak da oni misle da su oni specijalno važni, pa da zato svi dolaze i razgovoraju s njima i mole ih”, kaže Pak.

Ona je podsjetila na činjenicu da je BiH toliko mala i u svjetskim tokovima nevažna, a koliko cijela Evropa i Amerika pokazuju izvanrednu dobru volju da joj se pomogne.

“Oni možda misle da su to zaslužili nekom svojom posebnom važnošću. Lideri kao da ne razumiju realnost”, istakla je Doris Pak.

Smatra da se ništa spektakularno neće desiti i ako butmirski razgovori propadnu.

“Ništa. Neće se desiti ništa. Biće ništa. S jedne strane je uspjeh butmirskih razgovora, koji vodi prema evroatlantskim integracijama, za šta je preduslov uspjeh razgovora. S druge strane nema ništa. To je ono što, čini se, vaši lideri ne razumiju. S jedne strane je put u EU, ukidanje OHR-a, kandidatura, sloboda putovanja, pristojan, dostojanstven život, a s druge nije ništa, samo propadanje u ništa”, kaže evropska parlamentarka.

“Vaši lideri misle da su važni, a važnima ih čini samo to što im mi pomažemo. Pomažemo jer želimo dobro narodu. Ne razumiju jačinu našeg angažmana. Zašto ne shvate da za BiH postoji samo jedan jedini put, a to je put u EU.Ako prihvate našu pomoć, biće važni. Ako odustanu, ruke će im biti prazne, ostaće im veliko ništa”, odlučno je pojasnila Doris Pak.

Ponovila je , da kada je riječ o Butmiru, niko nikome neće ništa uzeti, ni RS ni Bošnjacima.

“A što se tiče RS, ona je jedan stub države. BiH počiva na dva stuba, a jedan je RS. Bez tog stuba se ne može, ali RS mora da razumije da će samo kao jedan od stubova ući u EU. Država sa svoja dva stuba ulazi u EU i nikako drugačije. Sve drugo su iluzije, a ovo je trenutak kad je potrebno razumjeti realnost. Zato RS mora raditi na tome da se napravi funkcionalna zajednička država, jer dok se tome suprotstavlja - ona se suprotstavlja i svom ulasku u EU. Kad BiH profunkcioniše kao država, i dalje na dva stuba, otvara se put u EU”, rekla je, između ostalog, u intervjuu za Srnu Doris Pak.

Pred novu “rundu” butmirskih pregovora koji su zakazani za 20. oktobar, brojne su konsultacije na “najvišem nivou”, pojašnjenja, ubjeđivanja, obećanja…

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE