• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Majkić: "Nužni paket" poguban za RS

Insistiranje EU i SAD na usvajanju takozvanog "nužnog paketa" ustavnih promjena moglo bi da ugrozi Srpsku, upozorila Dušanka Majkić.

 Majkić: "Nužni paket" poguban za RS Izvor: MONDO

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH kaže da su promjene Ustava BiH postale uslov za evropske integracije BiH i da je to sada više nego vidljivo.

Dodala je da se na sastancima, koje predstavnici međunarodne zajednice obavljaju sa liderima političkih partija u BiH, nakon butmirskog sastanka, stalno napominje da su Bugarska i Rumunija morale da mijenjaju ustav tri puta u jednoj godini kako bi ušle u EU i da se stalno skreće pažnja da BiH nema previše vremena.

Majkićeva, koja je prisustvovala obraćanju ambasadora u BiH Kliforda Bonda i šefa delegacije Evropske komisije Dimitrisa Kurkulasa parlamentarcima BiH, rekla je da je zanimljivo da u njihovim stavovima nema razlike.

Dodala je da je Bond tom prilikom rekao da država ne treba da bude unitarna i centralizovana i da entiteti i dalje treba da funkciuonišu na sadašnjim principima.

"Bond je govorio i o nužnim ustavnim promjenama, čije je usvajanje potrebno radi evroatlantskih integracija i rekao da bez toga nema napretka. On je naveo potrebu unošenja prenesenih nadležnosti u Ustav BiH, jačanje uloge Savjeta ministara, povećanje broja poslanika, smanjenje nadležnosti Predsjedništva i usklađivanje Ustava sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima, a to je onaj dio koji se tiče izbora u Predsjedništvo BiH i Dom naroda. Ta pitanja bi trebalo da budu dio tog `nužnog paketa`", naglasila je Majkićeva.

Još je istakla da u tom paketu za RS gotovo da nema prihvatljivih rješenja, izuzev povećanja broja poslanika u parlamentu.

Ona smatra da stranci očigledno mijenjaju kriterijume za evropske integracije BiH.

"Stranci sada tvrde da BiH na ovaj način ne može da ide dalje. Doduše, priču o entitetskom glasanju ne otvaraju, ali to ne znači da ta tema neće biti otvorena u nekom drugom momentu. Postoji nedosljednost politike EU koja je prihvatila američki uticaj, a on je zasnovan na uticaju bošnjačkih lobista u SAD", istakla je Majkićeva.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE