• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Alkalaj: Najveći diplomatski uspjeh BiH!

Ministar inostranih poslova BiH Sven Alkalaj ocijenio je da prijem BiH za nestalnu članicu SBUN najveći spoljnopolitički uspjeh.

 Alkalaj: Najveći diplomatski uspjeh BiH! Izvor: MONDO

Alkalaj je istakao da će nestalno članstvo u Savjetu bezbjednosti UN u naredne dvije godine ojačati imidž, ugled i uticaj BiH u svijetu.

 "Nestalno članstvo BiH u Savjetu bezbednosti ima neprocenjiv značaj, a BiH će u toku dvuje godine biti među onim zemljama koje će odlučivati o svim najvažnijim pitanjima svjetske politike", izjavio je Alkalaj nakon jučerašnjeg glasanja.

Prema njegovim riječima, BiH će poštovati politiku preventivne diplomatije Savjeta bezbjednosti i "neće dozvoliti izbijanje krize i gubitak ljudskih života kao što je to bilo u BiH."

Alkalaj smatra da je izborom BiH među nestalne članice Savjeta bezbjednosti UN odato priznanje zemlji za dug put, koji je prešla od okončanja sukoba iz devedesetih godina.
Britanski ambasador pri UN Džon Sojers smatra da će izbor BiH u najmoćnije tijelo svjetske organizacije predstavljati stimulans za domaće vlasti, kao i da će ojačati njihov autoritet.

"Iskustvo ulaska u Savjet bezbjednosti pomći će u jačanju njihovih sistema rukovođenja, što će im omogućiti donošenje odluka o međunarodnim pitanjima", smatra Sojers, komentarišući prijem BiH i Libana u pet nestalnih članica Savjeta bezbjednosti UN.

  Skeptici smatraju da izbor BiH u Savjet bezbjednosti predstavlja priličnu "kocku", ukoliko se u obzir uzme činjenica da se ta država nalazi usred ozbiljne političke krize i rastućeg nepovjerenja između tri glavne etničke grupe - Bošnjaka, Srba i Hrvata.

Slični komentari ispratili su i izbor Libana, prije svega jer glavne političke snage u toj državi još od junskih izbora ne uspijevaju da formiraju vladu, a na jugu zemlje raspoređena je mirovna misija UN.

Generalna skupština UN juče je izabrala pet novih nestalnih članica Savjeta bezbjednosti.
BiH, Liban, Gabon, Nigerija i Brazil, izabrane su umjesto Hrvatske, Burkine Faso, Kostarike, Libije i Vijetnama.  (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE