• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

EK protiv ukidanja entitetskog glasanja?!

Evropska komisija (EK) u Izvještaju o napretku BiH ka Evropskoj uniji nije predložila ukidanje entitetskog glasanja.

 EK protiv ukidanja entitetskog glasanja?!  Izvor: MONDO

"Nismo predložili u tom izvještaju ukidanje entitetskog glasanja, samo smo naveli kao činjenicu da, pored ostalih razloga, česta upotreba entitetskog glasanja odgađa donošenje zakona“, izjavio je šef delegacije EK u BiH Dimitris Kurkulas nakon razgovora sa premijerom RS Miloradom Dodikom.

Kurkulas je rekao da ne može sakriti da se od BiH očekivalo više napretka ka evrointegracijama u proteklih 12 mjeseci.„Ali smo još uvijek uvjereni da BiH može stići ostale zemlje na tom putu“, rekao je Kurkulas i dodao da će ovaj izvjšetaj za nekoliko dana biti dostupan i na zvaničnim jezicima BiH.

Predsjednik Vlade RS Milorad Dodik rekao je da entitetsko glasanje ne može biti na dnevnom redu.
„Ono će ostati, ono ne može biti osporeno i o njemu nećemo diskutovati“, rekao je Dodik.

On je dodao da EK ima pravo da ukaže na činjenicu u vezi sa procedurama, isto kao što je pravo RS da bez odlaganja upotrijebi entitetsko glasanje u svakoj situaciji kad osjeti da to treba da učini.
„Nije samo EK rekla da je bilo zloupotreba entitetskog glasanja, nego su to i neki lideri iz RS rekli što je vjerovatno poslužilo kao osnova za ovakav stav EK“, naglasio je Dodik. Komentarišući Izvještaj EK o napretku BiH, Dodik je rekao da je to važan dokument koji će biti okvir za aktivnosti u narednom periodu i da predstavlja osnovu za bolje razumijevanje puta ka EU.

Govoreći o „Elektroprenosu BiH“, koji se takođe pominje u Izvještaju, Dodik je rekao da će se ovom dokumentu moći temeljno posvetiti nakon butmirskih razgovora.On je naveo da bi trebalo sazvati skupštinu akcionara odnosno sastanak entitetskih premijera kako bi se pokušao riješiti pitanje investicija koje predastavlja spornu tačku u vezi sa „Elektroprenosom BiH“.  (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE