• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Trbiću 30 godina zatvora za Srebrenicu

Sud Bosne i Hercegovine u petak je osudio Milorada Trbića krivim za krivično djelo genocid u Srebrenici na 30 godina zatvora.

 Trbiću 30 godina zatvora za Srebrenicu Izvor: MONDO

On je proglašen krivim kao učesnik u udruženom zločinačkom poduhvatu, u periodu od 12. jula do 30. novembra 1995. godine, zajedno sa pukovnikom Ljubišom Bearom, potpukovnikom Vujadinom Popovićem, poručnikom Dragom Nikolićem i drugima, sa zajedničkom svrhom i planom da se uhvate, zatvore, pogube po prijekom postupku i ukopaju svi vojno sposobni muškarci Bošnjaci muslimanske vjeroispovijesti iz enklave Srebrenica, koji su dovedeni u zonu odgovornosti Zvorničke brigade.

Vijeće je utvrdilo da je optuženi učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu, koji je cilj veće operacije koji su zamislili oficiri glavnog štaba VRS-a, uključujući i generala Ratka Mladića, i koji je obuhvatao područje mnogo šire od zone odgovornosti Zvorničke brigade, a svrha mu je bila mnogo veća od udruženog zločinačkog poduhvata u kojem je učestvovao optuženi.

Vijeće nalazi da su radnje optuženog u periodu od 12. jula do 30. novembra 1995. godine, u zoni odgovornosti Zvorničke brigade, predstavljale značajan doprinos u izvršenju zajedničkog plana da se uhvate, zatvore, pogube po prijekom postupku i ukopaju svi vojno sposobni muškarci Bošnjaci iz enklave Srebrenica, koji su dovedeni u zonu odgovornosti Zvorničke brigade. Nadalje, vijeće nalazi postojanje genocidne namjere optuženog za počinjenje ovih krivičnih djela.

U septembru 1995. godine, optuženi je učestvovao u iskopavanju i premještanju tijela žrtava masovnih egzekucija iz jula 1995. godine, što je bio nastavak operacije masovnih ukopa tijela koja je počela u mjesecu julu. Ova operacija nove sahrane tijela je stvorila znatne prepreke u procesu utvrđivanja identiteta žrtava jer su tijela bila raskomadana a dijelovi tijela jedne žrtve pokopana u različitim masovnim grobnicama. Te radnje su u značajnoj mjeri produžile vrijeme neophodno za utvrđivanje identiteta tijela te je tako produžena patnja i bol članova porodica ovih žrtava.

Optuženi je oslobođen za tačke optužnice koje se odnose na zonu odgovornosti Bratunačke brigade jer vijeće nije našlo dovoljno dokaza da mu izrekne osuđujuću presudu za učešće u toj operaciji van razumne sumnje.  Vrijeme koje je optuženi proveo u pritvoru, počevši od 8. aprila 2005. godine, će biti uračunato u kaznu zatvora.  (MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE