• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Karadžić traži od SB UN da spriječi suđenje

Radovan Karadžić zatražio je od Savjeta bezbjednosti UN da rezolucijom spriječi da mu bude suđeno pred Haškim tribunalom.

 Karadžić traži od SB UN da spriječi suđenje Izvor: MONDO

Bivši predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić zatražio je u petak od Savjeta bezbjednosti UN da rezolucijom spriječi da mu bude suđeno pred Haškim tribunalom, po optužnici za genocid i zločine nad nesrbima tokom rata u BiH.

U pismu predsjedavajućem Savjeta bezbjednosti, Karadžić je taj zahtjev zasnovao na tvrdnji da mu je izaslanik SAD Ričard Holbruk u julu 1996, djelujući i u ime UN, garantovao da mu neće biti suđeno pred Tribunalom, ako se povuče sa čela RS i Srpske demokratske stranke.

"Sada, kada Haški tribunal želi da počne da mi sudi 26. oktobra, ja vas pozivam da poštujete sporazum koji je sačinio Holbruk tako što ćete usvojiti rezoluciju da ja ne budem krivično gonjen pred Tribunalom", naglasio je Karadžić u pismu.

Tribunal je prethodno odbio Karadžićev zahtjev za obustavu postupka zbog navodnog imuniteta, uz obrazloženje da Holbruk nije djelovao u ime UN tokom pregovora o Karadžićevom povlačenju. I pretresno i apelaciono vijeće Tribunala utvrdilo je i da imunitet ne bi važio pred sudom, čak i da ga je Holbruk garantovao Karadžiću.

Zahtjev za rezoluciju Savjeta bezbjednosti UN, Karadžić je u današnjem pismu obrazložio navodom da, po odluci apelacionog vijeća, njegov sporazum sa Holbrukom ne bi bio obavezujući bez rezolucije Savjeta bezbjednosti UN.

"Ja sam 18. jula 1996. sklopio sporazum sa Ričardom Holbrukom i složio se da podnesem ostavku kao predsjednik RS i SDS i povučem se iz javnog života. On se složio da ja neću biti krivično gonjen u Hagu. Ja sam svoj dio sporazuma ispunio, podnoseći ostavku i povlačeći se iz javnog života. Nije na meni bilo da obezbijedim rezoluciju Savjeta bezbjednosti UN. O tim stvarima se brinuo Holbruk, kada su u prošlosti sklapani sporazumi koji su uključivali UN, kao što je Dejton", piše Karadžić.

U prvo vrijeme, navodi on u pismu Savjetu bezbjednosti, sporazum je poštovala i međunarodna zajednica.

"Ja sam se slobodno kretao po Bosni uprkos prisustvu jedinica Sfora i Ifora u zemlji. Bilo kako bilo, poslije mog hapšenja 2008, Haški tribunal je odbio da poštuje sporazum koji sam sklopio sa Holbrukom", zaključuje Karadžić.

(Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE