• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bramerc očekuje pomoć Srbije

Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc razgovarao je u četvrtak u Hagu sa Rasimom Ljajićem i Vladimirom Vukčevićem.

 Bramerc očekuje pomoć Srbije  Izvor: MONDO

Haški tribunal očekuje od Srbije "ključnu pomoć" u naporima da se privedu pravdi Ratko Mladić, Radovan Karadžić i još dvojica optuženih koji su na slobodi, rekao je Bramerc Ljajiću i Vukčeviću.

"Bramerc je naglasio da će tužilaštvo nastaviti da se oslanja na ključnu pomoć Srbije, drugih zemalja bivše Jugoslavije, kao i na podršku međunarodne zajednice, u naporima da se Ratko Mladić, Radovan Karadžić, Goran Hadžić i Stojan Župljanin konačno privedu pravdi", piše u saopštenju.

Podvlačeći da je saradnja država regiona sa haškim tužilaštvom "od vitalne važnosti", Bramerc je, prema saopštenju, rekao Ljajiću i Vukčeviću da pod saradnjom podrazumeva "pristup svedocima, dokumentima i arhivama, kao i hapšenje begunaca".

Vukčević i Ljajić su u prvom razgovoru sa Bramercom naznačili da Srbija ostaje "posvećena postizanju pune saradnje s Haškim tribunalom". Oni su, pored toga, glavnog tužioca informisali o "trenutnoj situaciji u Srbiji, naročito u vezi sa saradnjom sa Tribunalom".

Sagovornici su se "složili da tužilac Bramerc poseti Beograd što je pre moguće", saopštio je haški sud.

Bramerc je nepuna dva sata razgovarao sa šefom Nacionalnog saveta za saradnju Srbije sa Tribunalom Rasimom Ljajićem i srpskim tužiocem za ratne zločine Vladimirom Vukčevićem koji posle razgovora nisu želeli da daju izjave.

Ljajić i Vukčević su koordinatori tima za sprovođenja akcionog plana vlasti Srbije za pronalaženje i hapšenje poslednje četvorice optuženih pred Haškim tribunalom koji su još na slobodi.

Bivša glavna tužiteljka Haškog tribunala Karla Del Ponte tvrdila je da je Mladić u Srbiji, da se Karadžić krije u području između Srbije, Crne Gore i BiH, a da su Hadžić i Župljanin "u dosegu" srpskih vlasti.

Od preuzimanja dužnosti, 1. januara ove godine, tužilac Bramerc nije davao izjave o saradnji Srbije sa sudom, saopštavajući da je "na snazi" poslednja procena Del Ponteove da Beograd ne sarađuje u potpunosti.

Punu saradnju sa Haškim tribunalom, pod kojom je do sada podrazumevano hapšenje Mladića, Evropska unija je postavila kao uslov Srbiji za potpisivanje sporazuma o pridruživanju i stabilizaciji.

Bramerc je nedavno prvi put posetio Zagreb i Sarajevo, a planirana poseta Beogradu odložena je posle jednostranog proglašavanja nezavisnosti Kosova.

(Beta/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE