• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Samardžić: Razdvojiti Srbe i Albance

Vlada Srbije predložila je UNMIK-u sporazum o funkcionalnom razdvajanju Srba i kosovskih Albanaca u južnoj srpskoj pokrajini.

 Samardžić: Razdvojiti Srbe i Albance  Izvor: MONDO

"Suština predloga Sporazuma o zajedničkom sprovodjenju Rezolucije 1244, koji je ponudjen UNMIK-u u novim uslovima, nastalim posle jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova, jeste stvaranje atmosfere funkcionalnog odvajanja Srba i kosovskih Albanaca na Kosmetu", rekao je Samardžić u intervjuu "Politici".

On je rekao da se predlog sporazuma izmedju Srbije i UNMIK-a odnosi na celu pokrajinu i da je deo Akcionog plana Vlade Srbije koji je stupio na snagu posle jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova i Metohije, 17. februara.

"Mi prihvatamo Rezoluciju 1244 i nadležnosti UNMIK policije, pravosudja i carina, ali posle jednostranog proglašenja nezavisnosti samo Srbi, uz pomoć Srbije, mogu da sprovode te nadležnosti", rekao je Samardžić i naglasio da se predlozi iz tog sporazuma odnose na sve srpske opštine i naselja u pokrajini, a ne samo na teritoriju severno od Ibra.

Predlog sporazuma koji je Samardžić predao zameniku šefa UNMIK-a Lariju Rosinu, prema rečima ministra, nastao je u saradnji Ministarstva spoljnih poslova i Ministarstva za Kosovo i Metohiju.

"Ako ih Srbija ne preuzme, kosovski Albanci će, uz prećutnu saglasnost UNMIK-a, u roku od dva meseca zavladati svim institucijama. Jasno je da ako nismo na Kosovu i Metohiji, izgubićemo ga", rekao je Samardžić.

Upitan da li bi novi sporazum bio kršenje rezolucije 1244, Samardžić je odgovorio da Srbija "ne odustaje od poštovanje te odluke najvišeg tela UN, ali da je njihova odluka uzdrmana jednostranim proglašenjem nezavisnosti i da je kosovski Albanci ne poštuju".

Samardžić je naveo da je trenutna situacija "izazov UNMIK-u da kreativno misli, a ne da se povuče neobavljenog posla".

"Ako žele mir i stabilnost, sa Srbima moraju da postignu trajan sporazum, a ne da se svakog drugog dana nasiljem gasi požar", rekao je Samardžić.

(Tanjug/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE