• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Jednaka prava na obrazovanje za djecu u Srpskoj

Autor SRNA

Zakonom o osnovnom obrazovanju i vaspitanju i podzakonskim aktima u ovoj oblasti omogućena su jednaka prava na obrazovanje za svu djecu u Srpskoj, izjavio je Srni ministar prosvjete i kulture Dane Malešević.

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske ni na koji način nije isključilo nesrpsku djecu iz obrazovnog sistema, naprotiv, Zakonom o osnovnom obrazovanju i vaspitanju i podzakonskim aktima u ovoj oblasti omogućena su jednaka prava na obrazovanje za svu djecu u Srpskoj, izjavio je Srni ministar prosvjete i kulture Dane Malešević.

Reagujući na izjavu šefa Kancelarije Savjeta Evrope Meri En Henesi da je "Vlada Republike Srpske dijelu svojih građana porekla pravo na njihov jezik", Malešević je podsjetio da je Ministarstvo prosvjete i kulture uputilo školama instrukciju da se upisuje u knjižice naziv jezika u skladu sa Ustavom Republike Srpske.

"Ustavni sud BiH donio je odluku kojom je potvrdio da odrednica - jezik bošnjačkog naroda - nije u suprotnosti sa Ustavom BiH. Ministarstvo prosvjete i kulture poštuje Ustav Republike Srpske i zakone kojima je uređena oblast obrazovanja i ne umanjuje ni jednom narodu pravo na jezik", istakao je ministar Malešević.

On je naveo da u školama u Republici Srpskoj svi nastavnici i učenici mogu pisati i usmeno se izražavati, odnosno koristiti bilo koji od jezika konstitutivnih naroda.

"Svi propisi u oblasti obrazovanja u Republici Srpskoj u skladu su sa međunarodnim dokumentima u ovoj oblasti a škole omogućavaju obrazovanje svoj djeci pod jednakim uslovima", naglasio je Malešević.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE