• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tadić: Izbori 11. maja mogu dovesti Srbiju u EU

Predsednik DS Boris Tadić izjavio je da su predstojeći izbori 11. maja izuzetno važni jer Srbiju mogu da dovedu do konačnog članstva u EU.

 Tadić: Izbori 11. maja mogu dovesti Srbiju u EU Izvor: MONDO

Tadić je prisustvovao zvaničnom početku kampanje liste "Za evropsku Srbiju - Boris Tadić" u Knez Mihailovoj ulici u Beogradu gde je, zajedno sa funkcionerima G17 Plus i Srpskog pokreta obnove, razgovarao sa građanima.

On je novinarima rekao da je odlučujuće ono što u reformskom smislu može da se uradi u naredne četiri godine na putu Srbije ka EU i dodao da zemlja može ostvariti članstvo u EU između 2012. i 2014.
godine.

Predsednik DS-a i predsednik Srbije istakao je da ideja nije ulazak u EU sam po sebi već da naše društvo liči na evropska društva jer je to model koji treba dostići.

"Evropa nije raj na zemlji. EU je organizacija država i naroda u kojem su neki problemi - istorijski, tehnološki, problemi razvoja i pojedinačnog čoveka rešeni na najbolji mogući način. Evropa ima i svoje mane. Ne očekujem da će Evropa popločati put do našeg članstva lakim koracima", naveo je on.

Tadić je dodao da na tom putu treba očekivati mnogo problema, ozbiljnih prepreka i napora ali da, sa druge strane, EU pruža zaštitu vitalnih interesa svakog građanina, a ne samo države.

On je dodao da je DS spremna da posle izbora razgovara sa onim strankama koje prihvate pet ključnih principa - odbranu integriteta zemlje to jest Kosovo u sastavu Srbije, jasan put ka EU uz napore da se ostavari članstvo, borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, borbu za bolji životni standard građana i socijalnu pravdu i završetak saradnje sa Haškim tribunalom.

"Demokratska stranka Srbije je otišla od aktivnog rada na učlanjenju Srbije u EU. Liberalno demokratska partije ne deli sa nama stavove vezane za Kosovo i Metohiju. Svako ko izmeni svoje stavove dobrodošao je. Mi imamo potpuno otvorena vrata. Ne želimo da se svađamo, ne želimo u politiku, a posebno u izbornu kampanju, da unosimo odvratni, teški, ružni jezik mržnje i optužbi", naglasio je Tadić.

Istakao je da od pet ključnih principa DS neće odustati i dodao da će buduća vlada u kojoj će većinu imati DS biti vlada koju će predvoditi premijer iz te stranke i niko drugi.

Na pitanje ko će biti kandidat DS-a za premijera on je kazao da će to biti određeno na vreme ali da ne zna da li će ime kandidata biti objavljeno tokom kampanje.

"Kandidat za premijera će biti ona ličnost koja je u stanju da obezbedi dalji reformski put Srbije. To treba da bude čovek koji ima dovoljna ekonomska znanja jer ekonomija, zapošsljavanje ljudi i uspostavljanje socijalne pravde su ključni problemi kojima premijer treba da se bavi", kazao je predsednik DS-a.

Naveo je da kandidat mora biti osoba koja ima političko iskustvo i koja je u stanju da obezbeđuje integritet Srbije i da vodi računa o međunarodnim institucijama.

Na početku kampanje izborne liste "Za evropsku Srbiju - Boris Tadić"
građanima je u Knez Mihailovoj ulici nuđeno da potpišu svečanu izjavu "Hoću u Evropu".

U toj izjavi koju su potpisali predsednik DS-a Boris Tadić i funkcioneri te stranke i G17 Plus ističe se zalaganje za jaku i stabilnu demokratsku Srbiju, bolji životni standard, nova radna mesta, političku i ekonomsku stabilnost, vladavinu zakona, bezbednost i socijalnu pravdu kao i za Beograd kao svetsku metropolu.

Koaliciju "Za evropsku Srbiju" čine DS, G17 Plus, Socijaldemokratska partija, SPO i Liga socijaldemokrata Vojvodine.

(www.mtsmondo.com/Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE