• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srpski lekari Kosova za istragu o trgovini organima

"Za zločin treba da odgovaraju i zdravstveni radnici iz Albanije, koje treba razotkriti, jer su samo oni mogli da vade i koriste organe"

 Srpski lekari Kosova za istragu o trgovini organima Izvor: MONDO

Članovi Srpskog lekarskog društva (SLS) Kosova i Metohije zatražili su u subotu od Srbije i medjunarodne zajednice da inciraju istragu o prodaji organa kidnapovanih Srba o kojoj u svojoj knjizi piše bivša tužiteljka Haškog tribunala Karla del Ponte.

Na konferenciji za novinare na kojoj je SLD zatražio i da se najoštrije kazne počinioci tog zločina na severu Albanije, govorila je i supruga jednog od kidnapovanih Srba Maja Avramović.

Avramovićeva je najavila da će Udruženje nestalih i kidnapovanih Srba tužiti Delponteovu za prikrivanje zločina nad kosovskim Srbima.

Delponte je u svojoj knjizi "Lov" napisala da je, istražujući zločine OVK nad Srbima i drugim etničkim zajednicama, saznala da su ljudima koji su 1999. nestali na Kosovu i potom prebacivani na sever Albanije vadjeni bubrezi i drugi organi, koji su krijumčareni i prodavani stranim klinikama.

Predsednik SLD Kosova i Metohije Milan Jakovljević ocenio je da je takav zločin nemoguće izvesti a da nadležni organi zemlje u kojoj se desi ne znaju ništa o tome.

"To znači da su oni koji su bili zaduženi za održavanje mira i reda ili organizovali ili prikrivali zločin", kazao je Jakovljević i dodao da Srbija zato treba da prekine diplomatske odnose sa Albanijom.

Prema njegovim rečima, za taj zločin treba da odgovaraju i zdravstveni radnici iz Albanije, koje treba razotkriti, jer su samo oni mogli da vade i koriste organe.

Jakovljević je izrazio nezadovoljstvo što domaće i svetske NVO ćute o ovom stravičnom zločinu i pozvao medije da pomognu u potpunom otkrivanju i primerenom kažnjavanju počinilaca.

Avramovićeva je nakon što je ispričala potresnu priču o nestanku supruga Milorada naglasila da je od predstavnika UN policije i te 1999. a i kasnije čula da je on na severu Albanije i da tamo radi za nezavisnu državu Kosovo.

Ona je naglasila da je su joj tadašnji čelnici UN policije potvrdili da je njen suprug sa još 200 Srba odveden u Albaniju. Navela je i da su Srbi zvaničniku UNMIK-a Ramonu Armaćiju predali spisak sa 300 imena za koje su bili uvereni da su kidnaperi.

"Milorada su kidnapovali ljudi Bajrama Šutija iz sela Vaganica i odveli ga u Ošljane a potom u Albaniju", rekla je Maja i dodala da su joj lekari Sinan Prekazi i Gani Bajraktari, sa kojima je radila 1999.
godine, tvrdili da joj je suprug živ.

(Beta/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE