• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Čurkin: Isporuka oružja Kosovu - greška

Stalni predstavnik Rusije u UN: Odluka SAD pogrešna i protivreči normama međunarodnog prava. Oružje treba konfiskovati.

 Čurkin: Isporuka oružja Kosovu - greška Izvor: MONDO


Stalni predstavnik Rusije pri Ujedinjenim Nacijama Vitalij Čurkin izjavio je u ponedeljak uveče da je odluka Sjedinjenih Američkih Država o isporukama oružja Kosovu pogrešna i da protivreči normama međunarodnog prava.

"Oružje može biti isporučivano Kosovu samo za potrebe međunarodnog prisustva (policijske misije UN i kontigenta Kfor, međunarodnih Kosovskih snaga)", rekao je ambasador Čurkin, a preneli ruski mediji iz sedišta svetske organizacijeUN u Njujorku.

Prema Čurkinu, budući da svi tvrde da nastavljaju da poštuju Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti UN, u slučaju praktične isporuke oružja, "njega (oružje) treba da konfiskuju" predstavnici međunarodnih misija.

Ruski diplomata je nazvao najavu američke administracije da će isporučiti oružje Albancima na Kosovu i Metohiji "političkom provokacijom u sadašnjoj delikatnoj situaciji".

Čurkin je tokom susreta sa novinarima poslednjeg dana ruskog martovskog predsedavanja Savetom bezbednosti UN, rekao da bi se Savet u aprilu mogao vratiti razmatranju nacrta predsedničke izjave o Kosovu, kada bude saslušan izveštaj šefa Misije UN u pokrajini (UNMIK).

U nacrtu te izjave izražava se "privrženost očuvanju nacionalnog suvereniteta, teritorijalnog integriteta i političke nezavisnosnosti svih država na Balkanu u okviru međunarodno priznatih granica".

U dokumentu se ukazuje i na "potrebu obnove dijaloga na osnovu i u skladu Rezolucijom 1244" o određivanju budućeg statusa Kosova.

Na sednici 11. marta nacrt predsedničke izjave Rusije nije dobilo neophodnih devet glasova za usvajanje, pošto je rezultat glasanja bio 8:7.

Tokom aprila će predsedavajuća Saveta bezbednosti biti Južnoafrička republika.

(Tanjug/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE