• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Novi spor DS i DSS: Ko je odgovoran za slanje vojnika u misije

Predstavnici DS i DSS nastavili su u utorak okršaj na temu ko je odobrio odluke o slanju vojnika u mirovne misije.

 Novi spor DS i DSS: Ko je odgovoran za slanje vojnika u misije Izvor: MONDO

Potpredsednik DS Dragan Šutanovac tvrdi da je Vlada Srbije Vojislava Koštunice odobrila odluke o slanju vojnika u mirovne misije u Avganistanu i Libiji 2006. godine, dok iz DSS to demantuju.

Šutanovac je na konferenciji za novinare u sedištu DS, pokazao vladine odluke o slanju vojnika u mirovne operacije, kako bi odbacio navode funkcionera Demokratske stranke Srbije da je on, kao ministar odbrane, želeo da šalje vojnike u Avganistan.

"Oni (DSS) su takvu odluku doneli u vreme kada je Socijalistička partija Srbije podržavala manjinsku vladu i kada je DS bila u opoziciji", rekao je Šutanovac.

On je rekao da se u izjavama predstavnika pojedinih stranaka "zloupotrebljava" sistem obrazovanja u Centru "Maršal" i naveo da je u toj ustanovi do oktobra 2007. godine školovano 289 pripadnika ruskih oružanih snaga, 111 beloruskih i 158 iz Srbije.

Šutanovac je ponovio da je za dešavanja na Kosovu odgovoran ministar za Kosovo i Metohiju Slobodan Samardžić koji, kako je dodao, svoje aktivnosti sprovodi samo u relaciji sa kabinetom premijera Koštunice, bez znanja ostalog dela vlade.

"I na vladi je jednom prilikom rekao da ima potpunu kontrolu nad Kosovom i Metohijom odnosno na delu gde žive Srbi i tada mu je rečeno da samim tim ima i potpunu odgovornost", rekao je Šutanovac.

On je rekao da je i na sastanku Saveta za bezbednost vođena rasprava o odgovornosti za zbivanja nakon proglašenja nezavisnosti Kosova, a upitan zašto o tome nije izdato saopštenje naveo je da sednice ne moraju biti otvorene za javnost.

"Na toj sednici želelo se da se dođe do istine i da se spreče takvi događaji u budućnosti", rekao je Šutanovac i naglasio da "nema punu informaciju" ko je odgovoran za nerede u Beogradu povodom proglašenja nezavisnosti Kosova.

Šutanovac je rekao da nema "potpun izveštaj" šta se dešavalo toga dana u Beogradu, kada su zapaljene ambasade pojedinih zemalja, ali da je "ubeđen" da se on može sačiniti "ako se imaju odgovarajuće službe pod kontrolom".

Prema njegovim rečima, izveštaj o tome "moguće je dobiti, imajući u vidu da je za to najava postojala danima pre nego što se to desilo i da je vlada od ministra Velimira Ilića dobila najavu šta može da se desi tog dana".

U izveštajima koji treba da se kompletiraju, jasno se vidi da je postojala dobra organizovanost i sa jedne i sa druge strane u incidentima u Kosovskoj Mitrovici koji su nastali nakon što su u zgradu suda upali pripadnici Kfor i Unmik, kada su se tamo zatvorili radnici srpskog pravosuđa, dodao je on.

Portparol DSS Andreja Mladenović odbacio je navode Dragana Šutanovca da je Vlada Srbije Vojislava Koštunice odobrila odluke o slanju vojnika u mirovne misije u Avganistanu i Libiji 2006. godine.

"Prethodna vlada je donela odluku da jedan lekar, a ne srpske trupe i srpski vojnici, ide u Avganista", rekao je Mladenović agenciji Beta navodeći da je odluku o slanju jednog lekara zaustavila Skupština Srbije.

Mladenović je odbacio i optužbe Šutanovca da je za dešavanja na Kosovu odgovoran ministar za Kosovo i Metohiju Slobodan Samardžić.

(www.mtsmondo.com/agencije)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE